Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Lone Simonsen

Lone Simonsen, portræt fra hendes hjemmeside – hvorfra de fleste fotos stammer.

Lone Simonsen, designer/kunsthåndværker og tapetkunstner med egen tapetfabrik, født 1963, uddannet på Danmarks Designskole og Kunsthåndværkerskolen i Kolding med efteruddannelse i digitalt design. Bor og arbejder i Frederikssund hvortil familien flyttede i slutningen af 1990erne. Har tidligere arbejdet med scenografi, senere store mønstrede vægdekorationer – en slags ’mønsterbilleder’ – og gik herfra over til at lave mønstrene i baner. I 2012 grundlagde Lone Simonsen virksomheden LLZ Tapet som hun driver i hjemmet på Højdevej 11.

Omkring 1920 ophørte det håndtrykte tapet stort set som håndværk i Danmark. Den tekniske udvikling gjorde det muligt at trykke banevis af tapeter og udkonkurrerede teknikker med skabelontryk på vægge og tapeter på ark. I fx Norge, Sverige og England har der snart længe været værksteder der har genoptaget det tidligere håndarbejde og blandt andet genoptrykker historiske tapeter. I Danmark er Lone Simonsen en blandt ganske få der har genoplivet det gamle håndværk, og hun arbejder overvejende med eget design.

Danmarks mindste tapetfabrik kalder Lone Simonsen sin virksomhed hvor hun i eget design laver sit håndgjorte tapet i baner og nogle gange ark. Tapetet er det moderne laminat af papir og filt. Dekorationen foregår med skabelonteknik hvor malingen påføres med pensel eller rulle gennem huller i en skabelon eller matrice eller stencil. Teknikken kan også bruges direkte på en væg eller andet materiale.

Som det første lavede Lone Simonsen en tapetkollektion med blandt andet tapetet Flyvende kakaobønne til en siden nedlagt te- og chokoladebutik i gågaden i Frederikssund. Hun løser primært opgaver for privatkunder, udstiller sine håndtrykte tapeter og deltager i messer. Hun deltager også gerne i lokale markeder, fx Dannermarkedet for kunsthåndværk ved Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris.

Lone Simonsen på Dannermarkedet 2017.

I 2013 havde hun sin første udstilling, en separatudstilling i Kulturhuset Rejsestalden. Og i 2018 var hun tilbage i Rejsestalden med endnu en udstilling.

Lone Simonsen i Kulturhuset Rejsestalden i 1213. Foto Frida Hangel.

I 2016 udviklede Lone Simonsen et gør-det-selv-koncept med stencils (skabeloner) og instruktion til tryk direkte på væggen – ‘fattigmandstapet’ kalder hun det også. Den lokale videodesigner Lisbet Soya har lavet en instruktionsvideo hvor mønstret er et design Lone Simonsen har lavet med inspiration fra børnesangen En kort, en lang. Teknikken kan selvfælgelig også bruges til tryk på papir og andre materialer. Hendes kollektion af mønstre kan ses, og stencils, maling og pensler kan købes i en webbutik på en særlig hjemmeside (ældre version) eller i en bagbutik til hjemmet på Højdevej11 – åbent efter aftale.

Lone Simonsen viser hvordan man med en skabelon dekorerer direkte på væggen. Designet er En kort, en lang.

Lone Simonsen er her fotograferet i sin tapetfabrik i 2017 med aktuelle tapet-design.

Lone Simonsen er stor beundrer af J.F. Willumsens kunst, og i 2016 bemærkede hun noget i et af Willumsens berømte malerier, Kongesønnens bryllup fra 1888. Maleriet har en omtumlet historie – blandt andet blev hovedmotivet 60 år senere ændret drastisk af kunstneren selv – men det var maleriets baggrund, tapetet i slottets sal der tiltrak sig hendes opmærksomhed. Hun kendte ikke mønstret, selvom hun ellers samler på fotografier af tapeter gengivet i malerkunsten. Ved en tilfældighed kom hun på sporet: Under besøg hos sin kunstnerkollega, vægmaleren Xenia Michaelsen, så hun et feriefoto med præcis det samme mønster. Det viste sig at stamme fra Alhambra Paladset, en maurisk borg i det sydlige Spanien. Der er ingen der ved hvordan Willumsen er kommet frem til dette mønster, for han besøgte først Spanien i 1889, men han malede billedet i Paris hvor der var en stærk international udveksling af inspiration.

Udsnit af Kongesønnens bryllup.

Herefter designede Lone Simonsen sit eget Alhambra-inspirerede tapet Alhambra-Willumsen. Tapetet er fremstillet gennem fire arbejdsgange – først påføres baggrundsfarven med pensel, dernæst trykkes stjernefelterne, så svastika-felterne og til sidst stjernerne. J.F. Willumsens Museum var meget interesseret i hendes iagttagelser og ville gerne udstille hendes tapet. I 2017-18 havde museet en lille særudstilling Willumsen og Alhambramønstret hvor der var opsat en bane af tapetet bag maleriet.

Kongesønnens bryllup, J.F. Willumsen, 1888 og 1949, 162 x 370 cm – med baner af Lone Simonsens tapeter gående ud til hver side. Lone Simonsen peger og fortæller.

Lone Simonsens Alhambra-inspirerede Willumsen-tapeter.

I 2017 holdt Lone Simonsen i regi af Frederikssund Kunstforening et foredrag om sin tapetkunst i Langes Magasin i Frederikssund.

I 2018 udstillede Lone Simonsen i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus og holdt samtidig en workshop. En avisnotits herom var illustreret med dette tapet.

Værker af Lone Simonsen i Frederikssund

I Lone Simonsens store kollektion findes også tapetet Monstera, det latinske navn for planten fingerphilodendron med de karakteristiske dybt fligede blade. Tapetet er designet til foyer-caféen i Park Teatret i Frederikssund, det tidligere Park Bio som i 2017 blev overtaget af teaterkompagniet Teater Tasken og parret Karen og Claus Malta Nielsen som iværksatte en stor renovering af den ikoniske bygning i byen med både opdatering og tilbagedatering af interiør og eksteriør. Lone Simonsen har lavet denne meget korte video af arbejdet med tapetet.

Lone Simonsens tapet Monstera.

I 2001 deltog Lone Simonsen sammen med sin mand, arkitekt Christian Hangel, i det store Særimnerprojekt med dekorering af 100 glasfibergrise i anledning af Vikingespillets 50års jubilæum. Parret dekorerede to grise, grisene Snit og Plan, som begge blev sponsoreret af og udstillet hos arkitektfirmaet Mangor & Nagel inden alle grisene blev udstillet på torvet og solgt på auktion.

Kilder, link og litteratur

Hjemmeside for LLZ Tapet.

Lone Simonsen og LLZ Tapet på Pinterest.

Hjemmeside (ældre version) med stencils til gør-det-selv-udsmykning.

Tapetet er mit medium, portrætartikel, Berlingskes boligtillæg, 14. december 2014.

Boligreportage i Politikens tillæg Boliger, 20. januar 2017 – med foto der viser et af Lone Simonsens tapeter opsat på en trappevæg.

Kunsten smelter ind i væggen, artikel af Mai Christensen, Frederiksborg Amts Avis, 10. marts 2017. Se den tilhørende billedserie.

Designer opdagede nyt om kendt Willumsen-maleri, artikel af Maj-Britt Holm, Frederiksborg Amts Avis, 15. september 2017. Læs artiklen på sn.dk.

Tapetkunstner udvider til at gå internationalt, artikel af Tanja Straagaard Jensen, Frederiksborg Amts Avis, 8. marts 2018, se web-versionen af artiklen, se billedserie.

Tapetkunst vises med workshop i kulturhus (Kulhuse), to notitser, 16. og 18. oktober 2018.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse