Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Maria Lüders Hansen

Den Døve Maria Lüders

Et portræt (selvportræt ?), foto Grænselandsudstillingen.

Maria Lüders Hansen er grafiker og tegner, født 1925 i Tønder, bor i Værløse.

Som 18-årig tog Maria Lüders Hansen til København for først at studere ved Tegneskolen for Kvinder og dernæst ved Erik Clemmensens Skole. For at tjene penge arbejdede Maria Lüders som model på Kunstakademiet og hørte i den forbindelse professor Aksel Jørgensen vejlede akademieleverne. Det fik hende til at ønske sig mere undervisning, og hun søgte ind på Kunstakademiet hvor hun studerede fra 1947-53 på professor Aksel Jørgensens malerskole, på docent Holger J. Jensens grafiske skole fra 1955-58 samt ved skolen for kunstpædagogik hos lektor Helge Bertram fra 1964-66.

Siden havde Maria Lüders Hansen selv en 30 år lang kunstpædagogisk karriere hvor hun underviste i tegning og grafik på Skolen for Brugskunst og i croquistegning ved Kunstakademiets Arkitektskole. Frem til midten af 1980erne var hovedinteressen portrættet, derefter hentede hun i 25 år  inspiration i alverdens skrifttegn. I 2004 vendte hun tilbage til portrættet – ikke mindst det tegnede selvportræt. Maria Lüders Hansen har været medlem (senere æresmedlem) af kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen  siden dens etablering i 1970.

Maria Lüders Hansen er især kendt for sine portrættegninger af ældre mennesker. Hun har tegnet og været fascineret af dette motiv siden hun var barn. Dengang brugte hun nære familiemedlemmer som modeller. I dag hvor hun selv er ældre, bruger hun sig selv. Maria Lüders Hansen har dog også arbejdet meget med farvegrafik og akrylmalerier med abstrakte udtryk.

Maria Lüders Hansen er rigt repræsenteret på Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa, og her havde hun i 2005 en stor udstilling af udvalgte værker tilbage fra 1960.

Fru Rasmussen 1979 Brundlund Slot

Et af Maria Lüders Hansens mange portrætter i serien Fru Rasmussen, foto Kunstmuseet Brundlund Slot.

Værker af Maria Lüders Hansen i Frederikssund

maria-luders-sort-hvidt-tryk-gl-mand-nr-63

Litografi fra serien Fru Rasmussen. Befinder sig på Frederikssund Gymnasium. Fotograf Nils B. Jentoft.

Kilder, link og litteratur

Maria Lüders Hansen, katalog, 47 sider, udstilling 2001 i Vestjyllands Kunstmuseum Janus Bygningen.

Maria Lüders Hansen – Grafik, retrospektiv udstilling 2005 på Kunstmuseet Brundlund Slot, katalog 48 sider, Katrine Kampe – samt kunstnerportræt på museum-sonderjylland.dk.

Der var en dør…, portrætkortfilm lavet i forbindelse med at Maria Lüders Hansen i 2004 blev valgt som årets kunstner i Værløse, produceret 2006 af Dan Ellegaard og ooh canoo film for Værløse Kommune, kan lånes på Furesø Bibliotekerne.

Kunstnerportræt (illustrationer) hos sammenslutningen Grænselandsudstillingen.

Fru Rasmussen

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse