Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Primamuren

Som led i projektet Skab selv – skab i din by malede en gruppe unge i 1990 et murmaleri på 300 kvadratmeter på muren ved parkeringspladsen ved købmand Kjeld Thuns supermarked mellem Havnevej og Færgevej i Frederikssund. Supermarkedet hed dengang Prima, heraf navnet. Maleriet blev udført af 14 unge arbejdsløse under ledelse af billedkunstner og kunstpædagog Ruben Calmer.

Ovenfor ses en del af maleriet under indvielsen i august 1990 med Ruben Calmer stående på scenen foran 3-400 børn forsamlet på parkeringspladsen. Fotoet stammer fra forsiden af en rapport om Skab selv-projektet af Dorte Holmberg. Fra samme rapport stammer de nedenstående sorthvide fotos. Næstnederst er det Peter der maler, og nederst har hele holdet taget opstilling foran den færdige mur.

Frederiksborg Amts Avis bragte 27. juni 1990 dette foto med købmand Kjeld Thun og kunstnerisk ledet Ruben Calmer foran murmaleriet. Fotograf Stefan Kai Nielsen. I sin tale ved indvielsen erklærede Kjeld Thun at murmaleriet var Primas flotteste og bedste reklame til dato. Købmanden betalte den del af projektet der handlede om maling mv.

Frederiksborg Amts Avis’ reportage om murmaleriet 15. juli 1990 var illustreret af dette foto af Jørgen Rubæk.

Frederikssund Avis bragte den 28. august 1990 dette foto med Ruben Calmer sammen med malegruppen foran et udsnit af det færdige maleri.

Murmaleriet holdt ikke så længe, allerede ni år senere var det så afskallet at Ruben Calmer blev hyret til at male en ny udgave  – alene. Her står han på stilladset  på et foto fra Frederikssund Avis 27. juli 1999.

Muren som var af forskellige materialer af tvivlsom kvalitet, var ikke noget godt grundlag for maleriet, og i  2015 var størstedelen af det forsvundet igen. Fotograf fandt et par motiver som nogenlunde hele, blandt andet Ruben Calmers signatur.

Primamuren 2015 Flemming Bülow 1

Primamuren 2015 Flemming Bülow 2

Kilder, link og litteratur

Skab selv-væggen ved at bryde frem, Frederiksborg Amts Avis, 27. juni 1990.

Farverige fantasilande florerer i Frederikssund, Frederiksborg Amts Avis, 15. juli 1990.

Fjord og folkeliv på den gamle mur, Frederikssund Avis, 27. juli 1990.

300 kvadratmeter eventyr for børn, Frederiksborg Amts Avis, 24. august 1990.

Børn og voksne i stort tal til indvielse af murmaleriet, Frederiksborg Amts Avis, 28. august 1990.

I årsskriftet Jul i Frederikssund 1990 side 40-41 skriver Maj-Britt Lund, leder af Børnehaven Nørresvinget, om Sans og Samling, et samtidigt billedkunstprojekt for børnehavebørn under ledelse af Ruben Calmer. Her omtaler hun også murmaleriet. Begge dele også omtalt i årsskriftets Det skete i 1990.

Kunst for folket, featureartikel om gavl- og murmalerier, Line Sterm Larsen, Frederiksborg Amts Avis, 8. august 1991.

Skab selv – skab i din by – et forsøgsprojekt i Frederikssund 1990, rapport, Dorte Holmberg, 1991, Frederikssund Bibliotek, 76 sider.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse