Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Søren Jensen

Søren Jensen - Milena Bonifacini

Foto: Milena Bonifacini (Kunsten.nu)

Søren Jensen, dansk billedhugger, født 1. december 1957. Opvokset i Frederikssund og HF-student fra Frederikssund Gymnasium. Uddannet ved Hein Heinsens professorskole på Kunstakademiet i 1978-86. Har siden 2000 været bosat i Nyborg. Han var 1999-2005 rektor for Det Fynske Kunstakademi. 2011-14 var han formand for Statens Kunstfonds Billedkunstudvalg. Formand for Den Frie Sammenslutning

I 1980erne begyndte han sammen med jævnaldrende kunstnere at undersøge muligheden for at genoplive den klassiske skulpturkategori i et postmoderne samfund. Målet var en skulptur med en hel og sammenhængende overflade, men uden indre kerne og uden et overordnet styrende princip. I 1982 deltog han i den legendariske udstilling Kniven på Hovedet. Senere deltog han blandt andet i udstillingerne Ötkraft i Malmø Konsthal i 1989 og Figurfald på Brandts i Odense. Flere af hans skulpturer er undersøgelser af subtile forbindelser mellem åbenhed og tillukning som gør dem på en gang sanseligt nærværende og hemmelighedsfulde. Hans senere arbejde har udfoldet sig i spændingsfeltet mellem skulptur, arkitektur og byrum.

Jensen har gennem mange udstillinger og værker fastholdt en optagethed af det profane, folkelige og almindelige hvor humoren også spiller en vigtig rolle. På udstillingen Profan på Trapholt 2oo8 var udstillingsrummet fyldt med boder, cykelstativer, springvand, parasoller og farvestrålende vimpler og lamper. På udstillingen Showroom i Galerie Mikael Andersen 2011 kunne man møde en rigtig kørende karrusel med forskellige eventyrfigurer.

Han har blandt andet haft soloudstillinger på Trapholt Kunstmuseum, Overgaden Institut for Samtidskunst, DCA Gallery, New York, Ordrupgaardsamlingen, Esbjerg Kunstmuseum og Kunstforeningen Gl. Strand og været repræsenteret på udstillinger i Berlin, Oslo, Cape Town, Malmø og på Thorvaldsens Museum, Vendsyssel Kunstmuseum, Århus Kunstbygning, Sculpture by the Sea, Nikolaj Kunsthal, Filosofgangen i Odense og Louisiana. Han har blandt andet værker på Statens Museum for Kunst, Arken, Trapholt og Malmö Konstmuseum.

Søren Jensen repræsenteres af Galerie Mikael Andersen.

Har udgivet bøgerne Fynske vejboder, Minigolf på Fyn, Fynsk tillykke og Mørtelhoveder i Fynske kirker, der alle omhandler folkelige kulturelle praksisser.

Søren Jensen modtog i 2004 Eckersbergs Medalje, og han desuden modtaget Viggo Jarls Legat, Statens Kunstfonds treårige stipendium, Statens Kunstfonds arbejdslegat, Ny Carlsbergfondets store rejselegat, Leo Estvads Legat og Kai Nielsens Mindelegat.

I 2021 modtog Søren Jensen en hæderspris fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. Det skete i forbindelse med åbningen af udstillingen Anne Marie Carl Nielsen på Glyptoteket hvor der ekstraordinært blev uddelt seks hæderspriser til danske billedhuggere. I forlængelse af tildelingen har legatet produceret seks portrætvideoer af modtagerne. Se portrættet af Søren Jensen her.

Søren Jensen udstillede i 1995 på Frederikssund Kunstforenings 50års jubilæumsudstilling. Hans skulptur var ikke som udstillingens andre værker placeret i Langes Magasin, men i foyeren i Kulturhuset Elværket.

Fra hans tid på Frederikssund Gymnasium kan hans billedkunstlærere huske at han udviste stort talent både i billedkunst og i øvrigt også i de andre fag.

Kilder, link og litteratur

Kilder: Denstoredanske.dk og Kunsten.nu

Søren Jensen, udstillingskatalog 1992, Galleri Mikael Andersen, tekst af Steen Salomonsen.

Søren Jensen var i marts 2014 Ugens Kunstner i nyhedsbrevet Kunsten.nu med en lang og rigt illustreret beskrivelse af hans kunstneriske arbejde.

Søren Jensen, 60, fødselsdagsomtale, Berlingske, 30. november 2017.

Videoportræt af Søren Jensen, 2021, i anledning af modtagelsen af en hæderspris fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. Se omtale ovenfor.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse