Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Tchai Munch

Tchai Munch i arbejde - hjemmeside

Tchai Munch arbejder med glasset – fra kunstnerens hjemmeside.

Tchai Munch, dansk kunsthåndværker og glaskunstner. Hun er født den 30. december 1954 i Hobro, men voksede op i København og i Australien (1963-71), og hun blev 1975-80 uddannet på Skolen for Brugskunst (nu Danmarks Designskole). Siden har hendes professionelle glas-liv haft base i glasbyen Ebeltoft.

Det begyndte i 1980 som noget der kun var tænkt at vare sommeren over. Finn Lynggaard, den tidligere verdenskendte keramiker som i 1970erne var gået over til glas, lejede sig ind i et glasværksted for sommeren, men blev så bidt af stemningen i Ebeltoft at han etablerede sig permanent i byen med værkstedet Ebeltoft Glas. Tchai Munch var blevet undervist af Finn Lynggaard på Designskolen i København, og hun blev som nyuddannet en af Finn Lynggaards assistenter. Hun blev også hængende i Ebeltoft, og snart dannede Tchai og Finn par (gift 1988).

En af attraktionerne ved Ebeltoft Glas var at publikum kunne se arbejdet med glasset, det var dengang de åbne studioglas-værksteder endnu ikke var særligt udbredte. Og fra at være et pioneragtigt foretagende udviklede deres virksomhed sig gennem årene til et stort værksted og galleri hvor Finn Lynggaard og Tchai Munch arbejdede med hver deres ting. Ebeltoft Glas blev hurtigt en slags verdenscenter for studioglas-bevægelsens første generation.

Efter de første års produktion af primært brugsglas skiftede Tchai Munch og Finn Lynggaard over til glasarbejder med større plads for kunstnerisk udfoldelse. Finn Lynggaard var nu en verdensberømt glaskunstner, og med sit store nationale og internationale netværk var han den drivende kraft i etableringen Glasmuseet i Ebeltoft i 1985.

Stort Ovalt Fad Tchai Munch

Tchai Munch er særlig kendt for sine fade som fremstilles ved først trækning af ofte mangefarvede og snoede stænger, dernæst fusing (sammensmeltning) af et arrangement af stykker af glasstænger (eventuelt først i flere sektioner) og ofte også slumping (ovnformning) til fade med dybde. Det ovenfor viste eksempel på et af Tchai Munchs glasfade har været gennem alle processer.

Tchai har udstillet en lang række steder – i 1994 udstillede hun på Glasmuseet Ebeltoft.

Efter Finn Lynggaards død (11.01.1930 – 25.08.2011) viderefører Tchai Munch i et vist omfang Ebeltoft Glas. Efter 30 år med glasarbejdet har hun pådraget sig rygproblemer, og hun har derfor uddannet sig som multimediedesigner. Tchai Munch sidder i bestyrelsen for den fond der kort før Finn Lynggaards død blev indstiftet til hans ære/minde, og som årligt uddeler legater til glaskunstnere.

Værker af Tchai Munch i Frederikssund

Alter Islebjerg Kirke

Tchai Munch er repræsenteret i Frederikssund med nogle centrale arbejder til Islebjerg Kirke i forbindelse med kirkens genindvielse i 1998 efter en større om- og tilbygning tegnet af Arkitektfirmaet Sahl, Århus.

Alter-område Islebjerg Kirke

Kirken har midt i sin østvendte apsis en rundet, hvid niche med et højt smalt vindue. Nichen afskæres et par meter fra loftet, men vinduet fortsætter længere op, og derved dannes et arkitektonisk kors. Foran vinduet – i korsets lodrette linje – er Tchai Munchs alterudsmykning bestående af tolv forskelligfarvede buer i glas monteret oven på hinanden. Se detalje herunder.

Alter Islebjerg Kirke - detalje

Tchai Munch har desuden lavet kirkens dåbsfad og -kande.

Dåbsfad Islebjerg Kirke

Fotos fra Islebjerg Kirkes hjemmeside.

Kilder, link og litteratur

Tchai Munchs hjemmeside.

Tchai Munch hos denstoredanske.dk.

Tchai Munch hos Glasmuseet Ebeltoft.

Tchai Munch hos Galleri Uggerby.

Tchai Munch, 1994, Forlaget Glasmuseet, udstillingskatalog redigeret af Charlotte Sahl-Madsen.

Tchai Munch, galleriejer og kunsthåndværker, Ebeltoft, fylder 60 år tirsdag 30. december 2014, Århus Stiftstidende, 30. december 2014. Se nedenfor.

60 år tirsdag: Tchai Munch forelskede sig i glasset og giftede sig med sin lærer i glas, Jyllands-Posten, 30. december 2014, illustreret, Pernille Glavind Olsson. Se nedenfor.

Bilag

Tchai Munch, galleriejer og kunsthåndværker, Ebeltoft, fylder 60 år tirsdag 30. december 2014

Århus Stiftstidende – på dagen – uddrag:

Tchai Munch blev uddannet på Skolen for Brugskunst i 1980 hvor hun hurtigt blev fanget af alle de kunstneriske og kreative muligheder der var i materialet glas. Med sine skulpturelle værker har hun siden først i 1980erne slået sit navn fast ikke bare i Danmark, men også i udlandet. Tchai Munch har udstillet i flere lande og er repræsenteret i samlinger i blandt andet Berlin, Oslo, Sverige og Israel.

Hun grundlagde sammen med sin mand, Finn Lynggaard, Ebeltoft Glas. Glaselskere, men også studerende fra hele verden søgte til værkstedet, hvor der var højt til loftet, musik i højtalerne og masser af arbejde med at blæse, støbe, sammensmelte og slibe glasobjekter. Tchai Munch rejste også selv ud og hentede inspiration blandt andet på Pilchuck glasskole i Seattle, USA.

Tchai Munch og Finn Lynggaard, som døde i 2011, var også aktivt involveret i grundlæggelsen af Glasmuseet Ebeltoft. Men det er ikke stoppet der, for Tchai Munch var medstifter af Kunsthåndværk i Centrum, KiC, som i seks år holdt kuraterede udstillinger i Aarhus.

I dag driver hun stadig Ebeltoft Glas – dog i mindre lokaler, hvor hun sælger egne værker, blandt andet en ny smykkeserie, men også arrangerer udstillinger med andre kunstnere.

60 år tirsdag: Tchai Munch forelskede sig i glasset og giftede sig med sin lærer i glas. Navnet er inspireret af den indiske te.

Jyllands-Posten – på dagen – uddrag:

Tchai Munch boede som barn i Saxogade på Vesterbro, siden immigrerede hun med sin familie til Australien, men i dag kender de fleste kunsthåndværkeren fra hendes mangeårige virke i Ebeltoft med glasset som omdrejningspunkt. Det var under sin uddannelse til kunsthåndværker på Designskolen i København, at hun første gang stiftede bekendtskab med glaskunsten. Den buldrende ovn og varmen mindede hende om barndomsårene i Australien og tiltrak hende med det samme.

Orden i kaos
“Det at arbejde med glas er en kæmpe udfordring fordi det er et amorft materiale uden struktur – der er kun den form du selv skaber. Arbejdsprocessen føles som at skabe orden i kaos. Mødet var lidt som en forelskelse – de mange ubekendte fascinerede mig.”

Efter endt uddannelse i 1980 fik Tchai Munch job som assistent for sin tidligere lærer, Finn Lynggaard, som, efter flere års samarbejde, blev hendes mand. Jobbet bragte hende til Ebeltoft hvor Finn Lynggaard var med til at stifte Ebeltoft Glasmuseum og drev eget glasværksted.

Fra glas til pixels
Efter 30 år med glasarbejdet måtte Tchai Munch stoppe på grund af rygproblemer. Hun begyndte på multimedieuddannelsen som hun fuldførte i 2011, samme år som Finn Lynggaard døde. Med hendes egne ord kan arbejdet som kunsthåndværker sidestilles med arbejdet ved computeren.

“At fange og fastholde interessen hos den som besøger en hjemmeside, er lige så krævende som at fremstille glas og har mange lighedspunkter. Glas eller pixels – du skaber selv formen, alt er muligt,” siger Tchai Munch.

Gennem årene er det blevet til en lang række blæste og fusede glasemner, men også smykker, skulpturer og udsmykninger har optaget tiden. Da kræftafdelingen på Århus Kommunehospital blev renoveret omkring 2000, blev de nye lokaler udstyret med en seks meter høj glasskulptur af Tchai Munch, ligesom Risskov Kirke og Islebjerg Kirke har værker af glaskunstneren.

Jeg vil hedde den smag
Navnet Tchai tog hun, mens hun endnu gik på Designskolen.

“Det var sidst i 1970erne hvor det blev hipt at rejse til Østen. Jeg glemmer aldrig første gang jeg smagte en friskbrygget chai-te som en af mine medstuderende havde med hjem fra Indien. Den søde, varme drik der fik kant af krydderierne, sparkede benene væk under mig, og jeg tænkte: ”Jeg vil hedde den smag”,” siger Tchai Munch og fortæller hvordan hun siden tilføjede et begyndelses-t. Det tog mange år at få godkendt navnet – syv afslag blev det til før Tchai Munch som 50-årig fik sit navn i navneregistret.

I dag driver Tchai Munch fortsat Ebeltoft Glas, dog i mindre lokaler hvor hun både sælger egne og Finn Lynggaards værker samt arrangerer andres udstillinger.

Sammen med Finn Lynggaard har Tchai Munch datteren Eva.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse