Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Slangefontæne

Slangefontæne

Foto: Flemming Bülow

Joseph Salamons todelte vandskulptur i granit – Slangefontæne / vandskulptur / Adam og Eva – står i en brostensbelægning ud til Kongensgade på Rådhuspladsen foran det gamle rådhus i Slangerup.

I skulpturens søjler er indhugget en slange, en mand med spyd og en skjoldmø efter byen Slangerup og de nærliggende landsbyer Manderup og Kvinderup.

Slangefontæne UKID 2

Foto: UKID

Skulpturen er indkøbt af Slangerup Byråd for 220.000 kroner og opstillet 2003. Der har før på stedet været en lignende betonfontæne med en slange udført af Kaj Skjødt Pedersen. Den var lavet af uholdbare materialer som smuldrede, og ‘vandværket’ fungerede ikke ordentlig. Derfor blev Joseph Salamon bedt om at skabe et nyt og varigt kunstværk – med samme motiv.

For at gøre skulpturen fysisk holdbar valgte Joseph Salamon granit – en svensk sten fra Halmstad med røde og sorte årer – ”farver som minder om og symboliserer jorden med den sorte muld og himmelen med den røde sol”. Vandet som løber ned over stenene fremhæver deres farver. ”Skulpturen skal kunne hamle op med det lille, men imponerende rødstensrådhus i baggrunden, den over alting skuende Erik Ejegod og den snoede hovedgade med den lige så snoede å.”

 Slangefontæne UKID 1

Foto: UKID

Kaj Skjødt Pedersen kaldte sin nu forsvundne skulptur/vandkunst Paradisets Have skabt ud fra den bibelske fortælling knyttet til de tre lokale bynavne – Kvinderup, Manderup og Slangerup – bestående af to betonsøjler omslynget af en kobberbelagt slange. Kaj Skjødt byggede sin skulptur i 1984 hvor byens borgere gennem flere uger kunne iagttage hans arbejde, og mange mødte op til dens indvielse.

Ejegod Tidende, blad for Lokalhistorisk Forening for Slangerupegnen, har i sit nr. 3 for 2016 en artikel om Slangefontænen med gengivelse af fire artikler fra de lokale aviser i 2003 hvor Joseph Salamon får til opgave at forny skulpturen. De gengivne artikler er Borgmester Bent Lund forslår vandkunsten ved rådhuset fornyet fra 21. januar, Vandkunsten skal fornys udateret, Vandkunsten er færdig inden årets udgang fra 6. maj og Ny vandkunst blev leveret fra 29. december.

Koordinater 55.8463707, 12.1719104

Kilder, link og litteratur

Foto fra KØS/UKID.

Bilag

Frederikssund Kunstforening har haft denne tekst på sin hjemmeside:

“Joseph fortæller selv om skulpturen: ‘Restaurering’ – ‘Fornyelse’ – ‘Nyt’ – Det er disse ord som melder sig når man bliver anmodet om at se på en ebentuel opgave af denne art. Forny andres værk eller lade sig inspirere af emnet og skabe noget helt nyt? Jeg påtog mig arbejdet med forsigtighed og nogen ærefrygt. Har prøvet på at bevare idéen med de to søjler og dertil stikordene: Slangerup – Manderup – Kvinderup.

Jeg mener skulptur i bylandskaber skal være fysisk holdbar i al vejrlig – derfor valgte jeg at bruge granit. Valget faldt på den svenske sten fra Halmstad med røde og sorte årer, farver som minder om og symboliserer jorden med den sorte muld og himmelen med den røde sol. Vandet som risler og dækker stenene, afdækker og fremhæver farverne. Vandkunsten skal være robust, have råstyrke, og slangen kontrasterende i sin glathed og smidighed. Skulpturen skal kunne hamle op med det lille men imponerende rødstensrådhus i baggrunden, den over alting skuende kong Erik Ejegod og den snoede hovedgade med den lige så snoede å. I den mindre søjle er ristet en slange – Manderup – og en skjoldmø – Kvinderup. Den store søjle er omfavnet af slangen (Midgårdsormen?) og spyr vand, dette livsgivende og uundværlige element.”

 


Kunstnere

Værker

Steder

Diverse