Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Alfio Bonanno

Alfio Bonanno portræt hjemmeside

Foto: Alfio Bonannos hjemmeside

Alfio Guiseppe Bonanno, billedkunstner og landart-kunstner, født 1947 i Milo (Etna) på Sicilien, Italien, familien immigrerede i begyndelsen af 1950erne til Australien hvor han studerede maleri. Efter at have boet og arbejdet seks år i Rom flyttede han til Rudkøbing på Langeland i 1975. Gift med Lone Bonanno – de boede fem år sammen i Rom før de flyttede til Rudkøbing. Lone har i 30 år frem til 2010 i stueetagen under hjemmet på Østergade 10 i Rudkøbing drevet designbutikken Bonanno. Se Alfio Bonannos hjemmeside og Langeland Kommune.

Alfio Bonanno har engageret sig meget lokalt og er blandt andet ophavsmand til idéen om på Langeland at skabe et udstillingssted for land-art kunstværker: Tickon (Tranekær International Center for Kunst og Natur) blev dannet i 1990 i samarbejde med Tranekær Kommune og lensgreve Preben Ahlefeldt-Laurvig som stillede Tranekærs slotspark til rådighed. Parken åbnede i 1993 med 14 skulpturer, og i 2005 blev Tickon optaget på en international liste over de 50 mest betydningsfulde skulpturparker i Europa.

Alfio Bonanno fik sit gennembrud i Danmark i 1989 med en udstilling på Charlottenborg. Han arbejder stadig med maleri, akvarel og tegning, men gennem snart mange år har hovedvægten af hans arbejde været store skulpturelle installationer hvor han bruger sten, træstammer, grene og andre naturmaterialer og forvandler dem til fx enorme snegle, arker og reder. Hans værker kræver en kompliceret og tidskrævende skabelsesproces og realiseres gerne i samarbejde og dialog med hjælpere og publikum.

Alfio Bonanno er en internationalt anerkendt kunstner repræsenteret med værker i Canada, Finland, Indonesien, USA, Japan og i det meste af Europa. Størstedelen af hans arbejder er dog skabt i Danmark. Blandt de nærmeste værker er Broen over Humlebækken, Snegletunnelen og Hyttefadslabyrinten på Lousiana, Amagerparken og de mange skulpturer i naturparken Himmelhøj på Vestamager.

I januar 1994 arrangerede Frederikssund Kunstforening en udstilling i Langes Magasin med Alfio Bonannos modeller, skitser m.m. der belyste hans land art-aktiviteter. Se plat ovenfor, brochure, værkfortegnelse og avisomtaler. Udstillingsferniseringen den 15. januar var en af kunstforeningens meget velbesøgte, og et foredrag med Alfio Bonanno samme aften på Thorstedlund trak foruden skolens elever 60-70 tilhørere.

Udstillingen indgik i en række aktiviteter som gruppen Blå Billed By havde arrangeret med blandt andet foredragsrække og kulminerende i maj med et land art-projekt i Græse Bakker i en lille bevoksning på Thorstedlund Kunsthøjskoles område med Alfio Bonanno som kunstnerisk leder og med en masse frivillige deltagere.

Alfio Bonanno i Langes Magasin januar 1994. Foto fra Frederikssund Avis.

Kilder, link og litteratur

Alfio Bonannos hjemmeside.

Tv-interview med Alfio Baonanno (28 minutter) ved Lotte Kahl, TV Fyn, 2012.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse