Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Allan Hytholm

Allan Hytholm. Fotos Allan Hytholm.

Allan Hytholm, født 1947, keramiker og modellør, bor og har sit værksted og galleriet Hytholm Keramik i Skenkelsøhus i Skenkelsø ved Ølstykke. Han er uddannet på Den Kongelige Porcelænsfabriks udviklingsafdeling og modelstue 1962-1967 hvor han fik sølvmedalje for sit afgangsprojekt. Han har haft eget værksted siden 1972.

Frem til 1979 lavede Allan Hytholm modeller for flere store virksomheder og kunstnere i ind- og udland, blandt andre Bjørn Wiinblad, Rosenthal Tyskland og Knabstrup. Fx modellerede han Tivolimedaljen i samarbejde med Bjørn Wiinblad.

Siden har Allan Hytholm udelukkende lavet sine egne ting i brugskeramik og kunstkeramik både i stentøj og lertøj og ikke mindst med dekoration af keramikken. Han har solgt en del af sine ting til Japan, USA og Tyskland, og herhjemme  har han solgt gennem Den Permanente og  Illums Bolighus. I dag sælger han sine værker fra sit galleri i Skenkelsø og på udstillinger i kunstforeninger, firmaer og gallerier.

Allan Hytholm har haft mange bestillings- og udsmykningsopgaver, erhvervspriser, kirkeudsmykning og relieffer m.m. Lokalt har han blandt andet i 1991 lavet dåbsfad og -kande (se foto), alterstager, vaser og skåle til Udlejre Kirke i Ølstykke, og til indvielsen af Egedal Kommunes ny rådhus i 2014 lavede han den gave som blev overrakt Dronningen.

Ved indvielsen af Egedal Kommunes ny rådhus i 2014 fremstillede Allan Hytholm denne vase som gave til den besøgende Dronning Margrethe.

Allan Hytholm er medlem af sammenslutningerne Kunst i Midten (Ballerup, Furesø og Egedal kommuner) og Nordsjællands Keramikere. Hans 60års fødselsdag og samtidig 35års jubilæum som keramiker blev fejret i 2007 med en stor jubilæumsudstilling på Ølstykke Bibliotek.

I 2010 deltog Allan Hytholm sammen med godt 30 andre kunstnere og kunsthåndværkere i Frederikssund Kunstforenings udstilling Kunst som gave i Langes Magasin i Frederikssund. Se brochure.

I 2022 udstillede Allan Hytholm to gange lokalt. Først i juni igen i Kunstforeningens regi i Langes Magasin sammen med grafikeren og papirkunstneren Camilla Grell, Kunstnerhuset i Frederiksværk. Se uddrag af Kunstforeningens hjemmesidetekst om Allan Hytholm under Bilag.

Dernæst i august-september i Slangerup Bio hvor Allan Hytholm viste både keramik og billeder i akvarel og gouache (dækkende vandfarve).

Til Snake City Jazzfestival 2022 i Slangerup tegnede Allan Hytholm denne plakat som også blev trykt på bannere, T-shirts og postkort. På festivalens sidste dag blev originaltegningen solgt på auktion.

Et eksempel på Allan Hytholms keramik er denne store krukke.

Allan Hytholms keramiske produktion har mange sider – brugskunst, figurer, relieffer – og som her en keramikblomst i en brostensbelægning.

Værker af Allan Hytholm i Frederikssund

I 1997 blev Allan Hytholm udvalgt af Nordea som den første kunstner til at lave værkerne til årets erhvervspris. Se avisomtale. Prisen gik til firmaet Gravenhorst Plast A/S i Landerslev – som fremstiller fiskekasser. Her ses han med den keramiske skulptur der på enkelte dele er dekoreret med flydende guld før den sidste brænding.

Dåbskande af Allan Hytholm

Efter at Snostrup Kirke i 2017 var blevet renoveret med blandt andet ny spektakulær gulvbelægning har Allan Hytholm fremstillet en ny dåbskande til kirken. Dåbsfadet er dog ikke i keramik, men i messing dekoreret og brændt med grøn farve og guld.

Foto fra Allan Hytholms hjemmeside.

Kilder, link og litteratur

Hytholm Keramik, Allan Hytholms hjemmeside.

Allan Hytholm i Egedal Leksikon.

Bilag

I omtalen af Allan Hytholms udstilling i 2022 i Langes Magasin i Frederikssund skrev Frederikssund Kunstforening på hjemmesiden (uddrag):

“Allan Hytholm elsker at arbejde med ler og har stadig rigtig mange ideer. Hans udtryksform har selvfølgelig ændret sig igennem alle de år. I dag arbejder Allan med stærke farver, og alt hvad han laver, bliver som altid  hånddekoreret. Han er let genkendelig på sine specielle profiler, todelte ansigter på vaser, krukker og figurer. Allan Hytholm er meget dygtig til at modellere, og det kommer tydeligt til udtryk i hans forskellige værker. Allan har udover de stærke farver også en forkærlighed for den blå farve, og det er han også kendt for. Allan laver også mange af sine motiver som akvarelbilleder som han også sælger i sin udstilling som postkort og plakater.

Han har lavet flere udsmykningsopgaver i ind-og udland, erhvervspriser, kirkeudsmykning  og utallige  unika arbejder. I gennem årene har Allan solgt en del af sine ting til Norge, Japan, USA og Tyskland og selvfølgelig herhjemme. I dag arbejder og sælger Allan sine ting  i  et stort og velfungerende værksted og galleri smukt beliggende i det naturskønne Skenkelsø i Nordsjælland. Derudover afholder han udstillinger i kunstforeninger, firmaer og gallerier.

Allan Hytholm brænder for sit arbejde med kunst, så det meste af hans tid bruger han i sit værksted i Skenkelsø. Her arbejder han sammen med sin norskfødte kone Aud som tager sig af salg, planlægning og afholdelse af  særarrangementer samt udstillingsaftaler.”

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse