Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Oppe Sundby Skole

Oppe Sundby Skole lå på adressen Strandvanen 2 i det sydvestlige hjørne i krydset mellem Strandvangen og Roskildevej i det sydlige Frederikssund – i den gamle Oppe Sundby Kommune – heraf navnet – som blev lagt sammen med Frederikssund ved kommunesammenlægningen i 1970.

Skolen blev anlagt i 1933 og udbygget ad flere omgange, i 2011 blev den organisatorisk lagt sammen med Åbjergskolen under navnet Ådalens Skole, og i 2016 blev den nedlagt. Herefter blev bygningerne revet ned, og på grunden og de tilhørende idrætsarealer er der siden opført boligbebyggelser.

Tidligere havde Oppe Sundby (sognet/kommunen) en skole i en nu fredet bygning fra 1806 på adressen Roskildevej 181 lige ved siden af Oppe Sundby Kirke. Skole flyttede i begyndelsen af 1900-tallet til en nybygget og større skolebygning ved landsbyens gadekær.

Oppe Sundby Skole var udsmykket med væg- og anden kunst. Især skoleinspektør Gustav Lysholt Hansen var meget kunstinteresseret. Den kunstner der bidrog allermest til skolens udsmykning, var Erik Blicher Hansen. Han forærede i 1988 en samling af cirka 70 malerier, forstudier og skitser til skolen, og der blev i forbindelse med ophængningen afholdt en fernisering hvor skolens ældste elever deltog.

Her ses Erik Blicher Hansen (til venstre) og skoleinspektør Gustav Lysholt Hansen sammen med elever i 1988 ved et af Erik Blicher Hansens billeder. Foto Anne Sophie Rubæk.

En anden der bidrog til skolens udsmykning var keramiker Ulla Gahrn, og det var med en stor blå keramisk fontæne placeret i skolens centrale fordelingsrum.

Fontænen og anden murfast kunst forsvandt ved nedrivningen. Herunder ses situationen omkring fontænen fra begyndelsen af nedrivningen. Foto Kenneth Jensen.

Kilder. link og litteratur

I Frederikssund Stadsarkiv har man diverse arkivmateriale og en fotosamling.

På Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv kan man finde følgende fotos mm under Oppe Sundby Skole. Og  Alsønderup-Tjæreby Lokalhistoriske Arkiv har også noget med Oppe Sundby Skole. Pressefotograferne Anne Sophie og Jørgen Rubæk har afleveret hele deres samling af fotografier hertil.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse