Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Ulla Gahrn

Kirsten Ulla Gahrn, keramiker, født Jensen den 29. januar 1937 i Næstved, gift med Viggo Gahrn, bor og har eget værksted på Englystvej i Frederikssund. Ulla Gahrn arbejdede med lertøj brændt ved 1060 grader og lavede både brugskunst og unika.

Ulla Gahrn begyndte som elev hos H.A. Kähler i Næstved 1954-56 og gik på Kunsthåndværkerskolen i København 1956-60. De næste år havde hun værksted hos L. Hjort i Rønne, i 1965 flyttede hun og ægtefællen Viggo Gahrn til Frederikssund, og i 1967 etablerede hun eget værksted, først i Store Rørbæk og sidst i 1970erne på Englystvej i Marbæk i en ejendom købt af keramiker Haakon Darger.

Ulla Gahrn udstillede første gang på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1963 og igen året efter. Siden har hun jævnligt udstillet i gallerier og firmaer m.v. i Danmark og Norden. 1967-71 var hun medarbejder ved Lisbeth Munch Petersens relieffer til Idrætshallen i Flensborg.

Ulla Gahrn var medlem af Nordsjællands Keramikere og deltog i foreningens udstillinger.

Ulla Gahrn er repræsenteret i Frederikssund Kommune med følgende værker: Springvand på Oppe Sundby Skole, relieffer med navne på gangene på Plejecenter Tolleruphøj, keramik på Frederikssund Private Realskole doneret af arkitekt og murermester Søren Heiberg ved indvielsen af en tilbygning han havde stået for.

I 1975 deltager Ulla Gahrn med to relieffer i en af Frederikssund Kunstforening arrangeret udstilling af malerier, skulptur og kunsthåndværk på J.F. Willumsens Museum sammen med 27 andre kunstnere.  Se katalog. Og igen i 1977 på J.F. Willumsens Museum på en udstilling arrangeret af Kunstforeningen med en snes af Frederikssundegnens kunstnere hvor hun deltager med et keramisk relief og en samling krukker og skåle. Se katalog.

I november 1985 deltager Ulla Gahrn i Frederikssund Kunstforenings udstilling af kunsthåndværk og billedkunst i Langes Magasin med i alt 17 deltagere. Se opslag og værkfortegnelse.

I 1991 udstillede Ulla Gahrn hos personalets kunstforening på Frederikssund Sygehus – se side fra kunstforeningens scrapbog.

Under Eurofestivalen i Frederikssund i 1994 deltog Ulla Gahrn med fem blå skåle og et blåt fad på en salgsudstilling sammen med andre lokale kunstnere og kunsthåndværkere.

Ulla Gahrn var medlem af kunsthåndværkergruppen Gjetgruppen og deltog i gruppens første udstilling i Gjethuset i Frederiksværk i 2002.

Ulla Gahrn har selv beskrevet sin keramik på denne måde:

“Min keramik er højt brændt lertøj. Jeg bruger et ler blandet af dansk rødler og tysk sortler, eller blåler iblandet knust, brændt ler. Jeg fremstiller selv mine glasurer og bruger ofte flere glasurer på samme ting for at opnå en dekorativ virkning. Guld bruger jeg for at opnå den farvevirkning det giver på forskellige glasurer.”

Værker af Ulla Gahrn i Frederikssund

Omkring 1970 udførte Ulla Gahrn nogle keramiske relieffer med gang-navne til plejecenter Tolleruphøj i Oppe Sundby i Frederikssund.

I 1977 lavede hun sammen med keramikerkollegaen Haakon Darger en udsmykning til lærerværelset på Åbjergskolen, nu Ådalsskolen, i Frederikssund.

Som afslutning på et byggeprojekt har den lokale arkitekt Søren Heiberg på et tidspunkt foræret Frederikssund Private Realskole et keramisk relief af Ulla Gahrn.

Ulla Gahrn lavede i 1975 et springvand til Oppe Sundby Skole i det sydlige Frederikssund. Herover fotograferet på sin plads i det centrale fordelingsrum på skolen. Og herunder er værket fotograferet af Kenneth Jensen i 2017 hvor skolen var under nedrivning. Og hvor det forsvandt.

Kilder, link og litteratur

Dansk Kunsthåndværker Leksikon, Rhodos, 1979, side 152, illustreret.

Kähler & Keramikken, Ane Maria og Annimi Holst Schmidt, Rhodos, 2001, side 325.

Bornholmsk værkstedskeramik, Lars Serena, Bornholms Museum, 2004, siderne 88, 89, 155, 196 og 210, illustreret.

L. Hjorth – keramik gennem 150 år, redigeret af Lars Serena, Bornholms Museum, siderne 170, 216 og 217, illustreret.

Bornholmsk værkstedskeramik gennem 100 år, redigeret af Lars Abrahamsen, Kunstforeningen Det Ny Kastet, Thisted, 2007, siderne 37-38 og 118, illustreret. Værker fra keramiksamler Hans Henrik Dyhrs samling – heraf to værker af Ulla Gahrn.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse