Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Claus Carstensen

Claus Carstensen

Claus Carstensen i sit atelier på Værkstedsvej i Valby (foto fra Stentrykkets Venner).

Claus Carstensen, født 19. juni 1959 i Sønderborg, forfatter og billedkunstner, uddannet 1977-83 på Kunstakademiet i København (hvor han var professor 1993-2002), han bor på Frederiksberg og har værksted på Værkstedsvej i Valby.

Claus Carstensen tilhører generationen De Unge Vilde fra 1980erne*. Han kombinerer sin kritiske og samfundsorienterede tilgang til kunsten med interessen for nyere filosofi. Han arbejder overvejende med billedkunst, især maleriet, men også skulpturer. Han har udgivet essays og digte og eksperimenteret med film og musik.

Claus Carstensen har lavet værker hvori der indgår fx skumgummi med den tilsigtede virkning at værket nedbrydes og smuldrer væk, andre værker opstår ved både destruktiv og konstruktiv behandling af eksisterende billeder som modificeres ved overmaling og skamfering.

Claus Carstensen har udført en række udsmykningsopgaver, han er repræsenteret på en række museer, i 2004 modtog han Eckersbergs Medalje, og han modtager desuden Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

I 2013 var Claus Carstensen med til sammen med sin kollega Christian Vind og i samarbejde med Anne Gregersen, ph.d. og museumsinspektør ved, senere direktør for Willumsens Museum at kuratere udstillingen Café Dolly på Willumsens Museum med præsentation af de tre eventyrere ud i det figurative – Francis Picabia, Julian Schnabel og Jens Ferdinand Willumsen. Se museets hjemmeside.

Nom de guerre - nom du pere

Maleriet nom de guerre / nom du père, 1997, Statens Museum for Kunst, foto Anders Sune Berg (fra Claus Carstensens hjemmeside).

* Claus Carstensen deltog sammen med de øvrige ”unge vilde” i 1982 i udstillingen Kniven på hovedet på Tranegården i Gentofte.

Værker af Claus Carstensen i Frederikssund

Claus Carstensen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med værket Dobbeltsyn – lyset fra den anden side fra 1993.

Bilag, link og litteratur

Hjemmeside for Claus Carstensen.

, Kunsten.nu.

Fyrtårnet fra 80erne, fødselsdagsportræt, Torben Weirup, Berlingske, 18. juni 2017.

Potentielle konflikter animerer ham, fødselsdagsportræt, Peter Michael Hornung, Politiken, 18. juni 2017.

Shibboleth, stor bog retrospektiv præsentation af 76 udstillinger som Claus Carstensen har holdt i sit eget showroom i årene 2010-15, udgivet i anledning af kunstnerens 60års dag, Esbjerg Kunstmuseum, 2017. Museumsdirektør fra Esbjerg Kunstmuseum Inge Merete Kjeldgaard skriver sammen med museumsinspektør fra samme institution om udstillingen Bastard og Claus Carstensen som kurator. Museumsdirektør Anne Gregersen, som arbejdede sammen med Claus Carstensen på udstillingen Café Dolly på Willumsens Museum i 2013, skriver om kunstneren som kunstsamler. Bogen er anmeldt i Kunsten.nu i juni 2017.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse