Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Gitte Harslev

Gitte Harslev foto Anja Johansen

Foto: Anja Johansen

Gitte Harslev (født 1949) er uddannet 1976-80 på Skolen for Brugskunst (nu Danmarks Designskole) på linjen for tegning og grafik. Gitte Harslev var fra 1989 til 2005 leder af Grafisk Værksted på Danmarks Designskole hvor hun underviste i klassiske, håndværksmæssige grafiske teknikker. Værkstedet lukkede i 2005 i forbindelse med overgang til digitale teknikker.

Gitte Harslev er københavner med næsten fuldtidsadresse i Hornsved (Kulhuse) hvor hun laver sit papir og sine collager og skulpturer. Hun har et stort lokalt engagement blandt andet gennem bestyrelsesarbejdet i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus og engagement i udstillingsrækken Kunst før Columbus, ved deltagelse i Dannermarked ved Rejsestalden i Jægerspris og som medlem af udstillingsgruppen ved Kulturhuset Elværket i Frederikssund. Har i en periode været medlem af den lokale kunstnersammenslutning Fjordkunst.

Desuden er Gitte Harslev medlem af Billedkunstnernes Forbund, Danske grafikere, Kvindelige Kunstneres Samfund og kunstnergruppen X=X (udstilling 2009 og plakat nedenfor).

Gitte Harslev har arbejdet med linoleumssnit og diverse grafiske og fotografiske teknikker. I de seneste år har det handlet om collager af håndlavet papir. Hun har i 2000erne været på sponsorerede inspirationsophold i Italien og Grækenland som har resulteret i flere værkserier, fx Romerske Breve og Italia Terra Est.

Gitte Harslev har udstillet meget – i mere end et dusin lande, hjemme på Charlottenborgs forårs- og eftyerårsudstillinger og mange andre steder og lokalt blandt andet på Elværket, Kunst før Columbus (Kulhuse) 2010 og 2012, Rejsestalden og Langes Magasin. I 2008 deltog hun i Frederikssund Kunstforenings udstilling Kunst som gave med andre 19 kunstnere og kunsthåndværkere. I 2009 deltog hun i udstillingen Kunst på Herrens Mark som dels foregik hjemme hos Steffen Lund på Skabelsbjerggård i Landerslev og dels i Langes Magasin i Frederikssund.

I 2010 udstillede Gitte Harslev sammen med Emma Løsecke Nielsen og Inge-Lise Øhrberg i Kulturhuset Elværket i Frederikssund – de tre udgjorde den kunstfaglige del af husets nye udstillingskomité og lagde ud med selv at udstille. Se værket Collage 81 nedenfor og flere billeder på Elværkets hjemmeside.

collage-81

Kina 81, collage, håndlavet papir, 2003, 20×15 cm.

Galleri Krebsen i Studiestræde 17 i København har i 2009, 2011 og 2014 vist udstillinger med Gitte Harslev. Ved udstillingen i 2011 lancerede hun sin bog Set med mine øjne – rejse gennem papirets verden visende et udsnit af hendes værker i tiden fra 2011 og godt 30 år tilbage til 1979. I 2014 hed udstillingen Piste Italiane og var en ‘fortsættelse’ af bogen.

Set med mine øjne - bogforside

Set med mine øjne – bogforside.

I anledning af Kvindeligt Kunstner Samfunds 100års jubilæum i juni 2016 inviterede Gitte Harslev fire andre medlemmer med til en forlænget weekend i Kulhuse på en udstilling i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus. De fire medudstillere var Helga Bugge, Marianne Tümmler, Åse Højer og Susanne Helweg.

pa-forlaenget-weekend

Senere samme sommer udstillede Gitte Harslev hos Lyngby Kunstforening i Cobrarummet på Sophienholm i Lyngby – udstillingstemaet var Indtryk fra rejser, udtrykt i papir. Et af de udstillede værker er gengivet nedenfor.

cobrarummet-2016

Ascea (Italien), hav og klippe, 3, collage, håndlavet papir, 2012, 35×25 cm.

I 2017 påbegyndte Gitte Harslev en tredelt udstillingsvirksomhed i Frederikssund-området med titlen Tilbageblik 1, 2 og 3 med værker fra næsten 40 års virke.

Første del – Tilbageblik 1 – var en todages udstilling i Kunst før Columbus i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus i juli mest med tidlige grafiske arbejder, eksempelvis fra 1978-81 linoleumssnit med stammer og grene mod lyset og rum og interiører med indkommende lys samt portrætter i stregætsninger; fra 1981-87 akvatinter (en stregætsningsteknik med mange gråtoner) med rummotiver med lys og skygger; og fra 1989-92 ætsninger med en japansk inspireret, abstrakt billedverden. Derudover var der enkelte nyere ting med på udstillingen.

Et udvalg af værker fra udstillingen Tilbageblik 1:

Pil, 1979, linoleumssnit, 21×19 cm.

Charles, 1979, blødgrundsætsning, 17×12 cm.


Stald, 1981, akvatinte.

1982, farveakvatinte.

Stole, 1986, farveakvatinte 94, 35×26 cm.

Kina 4, 2017, 25×18 cm.

Papmacheskulpturer.

Anden del – Tilbageblik 2 – var en måneds udstilling i Kulturhuset Elværket i Frederikssund i august-september med et udvalg af farveakvatinter fra 1980erne.

Gitte Harslev fortæller om sit arbejde med denne teknik: ” Da jeg arbejdede med farveakvatinte, startede jeg med at lave en detaljeret tegning af motivet. En stregtegning af motivet blev overført til to ens plader, begge plader var påført et fint lag harpiksstøv som blev brændt fast. Hver plade blev derefter ætset. Jo længere ætsetid desto mørkere. Bagefter blev pladerne trykt på kobbertrykspapir i to trykgange. Den ene plade med en blålig farve og den anden med en rødbrun. Begge farver var blandet af rød, gul og blå.”

Gitte Harslev fortsatte i denne periode sit arbejde med ’rummet’: “Jeg fortsatte studiet af rummet med denne teknik som giver mulighed for et utal af gråtoner. Efter et par års arbejde med sort/hvid akvatinte startede jeg på farveakvatinte (med flere plader). Rummene bliver stadig mere forenklede, rum, lysets bevægelse i rummet, dramatiske skygger.”

Tredje del – Tilbageblik 3 – var en del af en udstillingen Kunst med usædvanlige materialer arrangeret af Frederikssund Kunstforening i Langes Magasin i november 2017. Her deltog Gitte Harslev sammen med genbrugskunstnerne Iana Olsen Morgunova, Åse Højer og Alexandré Savin. Gitte Harslev viste et udvalg af sine collager, skulpturer og skåle af håndgjort papir og papmaché af genbrugsmaterialer.

Værker af Gitte Harslev i Frederikssund

I 2011 udførte Gitte Harslev sammen med to andre lokale kunstnere – Frederik Holdgaard og Inge Prier Nordeas Erhvervspris i form af to skulpturer som lignede hinanden, men ikke var ens – i blandede materialer (sten, metal og papmache). Inden prisoverrækkelsen var skulpturerne udstillet i banken – se avisomtale med de tre kunstnere med deres værker.

Her ses Gitte Harslev til venstre ved præsentationen er værkerne til Nordeas erhvervspris. Gitte har stået for papmache-delen af værkerne. Videre fra venstre de to andre kunstnere: Frederik Holdgaard og Inge Prier. Derefter følger medlemmer af Nordeas bankråd: formand Jan Morbech, Morten Alfastsen og Søren Heiberg.

Kilder, link og litteratur

Hjemmeside for Gitte Harslev hvor man kan finde hendes ældre værker.

Gitte Harslev er medlem af Billedkunstnernes Forbund, og her kan man finde hendes nyere og nyeste værker.

Gitte Harslev i Kunstindeks Danmark.

Gitte Harslevs CV, 2017.

Politiken 15. januar 1991 (Hellen Lassen).

Information 26. maj 1992 (Gertrud Købke Sutton).

I november 2009 var Gitte Harslev månedens kunstner i Fjordkunst-sammenslutningen.

x=x-plakat-final-cut

Gitte Harslev nr. tre fra højre.

Set med mine øjne – rejse gennem papirets verden, Gitte Harslev, 2011, 120 sider med dansk og engelsk tekst og illustreret med værker fra 2011 til 1979 med hovedvægt på de nyeste billeder begyndende med serien Italia Terra Est med inspirationer fra Rom og tilbage i tiden gennem collager i håndlavet papir, skulpturer, grafik og til slut med linoleumssnit fra 1979. Udgivet på Forlaget KKArt, kunstnernes kooperative forlag under Danske Billedkunstnere.
Gitte Harslev Set med mine øjne EBOG.

Gitte Harslevs udstilling i Galleri Krebsen 2014 – galleriets omtale og en billedserie.

Tilbageblik 1, 2017, avisomtaler forud for udstillingen i Lokalavisen og Amtsavisen samt Tilbageblik på et liv med papir, reportage- og portrætartikel af Annemette Ross Jensen, 10. juli 2017, Frederiksborg Amts Avis – se kort web-version med billedserie. Se Gitte Harslevs invitation til udstillingen og pressemeddelelse.

Tilbageblik 2, 2017, Gitte Harslev udstiller i Kulturhuset Elværket, Lokalavisen Frederikssund, 8. august 2017.

Tilbageblik 3, 2017, Efterårsglæde i november, Lokalavisen Frederikssund, 31. oktober 2017, og Kunst med kaffefiltre og elektronikrester, Frederiksborg Amts Avis, 4. november 2017.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse