Kunstmaler og grafiker Niels Sylvest, Århus, er død, 69 år.

Niels Sylvest var kunstmaler og grafiker. Han ­debuterede i 1964 med ­politisk ladede, ­fortællende billeder hvor han ­forholdt sig til Vietnamkrigen, ­militærregimet i Chile og atomkraften. Grafisk ­udfoldede han sig langt ­mere lyst og lyrisk.

I det årti som fulgte, ­udviklede hans værker sig i anden retning. Han blev ofte inspireret af ­store ­musikalske værker som Ringen eller Mattæus Passionen som han via sin malerpalet omsatte i ekspressive, koloristiske malerier, dybe og tunge, med spor tilbage til ­Edvard Munch. I de lyse værker blev det med tiden mere ­erotikkens univers der inspirerede ham.

Som egne kunstværker, gjort lag på lag i ­kraftige mørke akrylfarver, var Niels Sylvest en mand der umiddelbart kunne virke brysk og uigennemtrænge­lig. Men for de få, og ­nøje udvalgte, som fik lov at bryde ind og kom tæt på hans inderste jeg, bankede et varmt, ærligt og følsomt hjerte, en sand kunstnersjæl, som ønskede at være perfektionist når det gjaldt kunsten.

Han er af kolleger ­blevet betegnet som en af ­Danmarks dygtigste ­malere, men selv følte Niels Sylvest dyb beskedenhed omkring sit talent.

Han blev født i ­Slangerup, blev ­student i 1957 og senere folkeskole­lærer fra ­Vordingborg. Han arbejdede en tid på ­Bornholm hvor han ­flyttede til fra ­Djursland. På ­Djursland var Niels ­Sylvest ­allerede i ­ungdommen et ­fremtrædende medlem af »Guirlanden«.

Sideløbende med at han malede i ­hjemmet ved Rø Plantage på ­Bornholm, ­virkede han en overgang også som ­skoleinspektør. Han har haft sæde i ­bestyrelsen i ­Billedkunstner ­Forbundet og virket som censor ved flere betydningsfulde ­udstillinger.

Niels Sylvest var livs­nyder og verdensmand. Han solgte sine ­værker fra gallerier i Danmark samt Galerie Glahé i Moskva og Oglethorpe ­Universitiy ­Museum of Art, ­Atlanta. Hertil ­kommer ­adskillige ­udsmykninger som kan ­opleves i ­kommuner, på ­skoler og store ­virksomheder.

Niels Sylvest giftede sig i 1993 i Århus med ­maleren Ester, med hvem han fik en datter, ligesom Ester ­medbragte en datter, som Niels Sylvest også fik en stor betydning for.

E.d.P.