Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Ove Køser

Carl Ove Køser, maler, født 26. marts 1918 i Juelsminde, død 9. december 2003 i Frederikssund, opvokset på Fyn, navneforandring fra Nielsen i 1927, gift 1942 i Frederikssund med sin barndomsveninde, håndarbejdslærer Betty Louise Foss Rosenstand, født 1919 i Michigan, USA, død 13. januar 1999.

Betty Rosenstand Køser var selv en lovende kunstner under uddannelse på teknisk skole på Frederiksberg, men hun helligede sig Ole, hans kunst og deres fire børn. Parret bosatte sig i Frederikssund, og de delte en stor interesse for egnens natur. Betty var den der hjalp Oves kunstneriske løbebane i gang og mod svigerforældrenes ønske støttede Ove Køser i hans ønske om at komme ind på Kunstakademiets malerskole. Og hun var meget glad for den anerkendelse han senere mødte blandt andet som Charlottenborg-maler og som medlem af Kunstakademiets råd.

Ove og Betty Køser i deres hjem 1990, foto Jens Erik Larsen.

Uddrag fra Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon):

Ove Køser malede som helt ung i Middelfart og omegn. Efter i 1937 at være kommet til København vakte blandt andre Edvard Weie, Harald Giersing og Karl Isaksons værker hans interesse for impressionismen som blev studeret i Paris og Provence. 1941-43 studerede han på Kunstakademiet i København his Sigurd Wandel. Ove Køser har dels udført portrætter i en forenklet, let kubistisk stil, dels landskaber. Navnlig vinterlandskaberne hævder sig ved deres fine kolorit. Paletten er stilfærdig, præget af fjord og himmels blå og grå toner. Ove Køser har udstillet på Charlottenborg.

Ove Køser, 1990, foto Jens Erik Larsen.

I begyndelsen af 1970erne var Ove Køser og Betty på rejse til det sydlige Frankrig, og omkring 1978 fik de i to sæsoner fribolig i Det Danske Akademis kunstnerbolig i Rom. De skulle ned og se lyset på de kanter.

Ove Køser malede i 1966 et køkkenmotiv med en EVA pålægsmaskine centralt i billedet. Produktet blev lanceret i 1952 og var meget populært i 60- og 70erne, men pålægsmaskinen gik ud af produktion i 1988. Maleriet var bestilt af metalstøberiet Metallic – som dengang havde en afdeling på Falkenborgvej i Frederikssund, og som dengang var ledet af Erik Mangor (i 2014 ejes firmaet EVA Solo af barnebarnet Jan Engelbrecht). Maleriet er gengivet i Jul i Frederikssund, 1992, og dengang hang det i et mødelokale på virksomhedens fabrik i Skive. Olie på lærred, 64 x 95 cm. Her fotograferet af N.O. Rasmussen, Metallic a/s, 1962.

I sit første år – 1945 – afholdt Frederikssund Kunstforening en efterårsudstilling med indbudte lokale kunstnere, foruden Ove Køser også blandt andre Mette Schou, Ernst Syberg, Hjalte Skovgaard og Thorvald Hagedorn-Olsen. I den sammenhæng spurgte Isefjords-Posten nogle af de medvirkende kunstnere om deres syn som malere på Frederikssund-egnen. Ove Køser udtalte til avisen: “Landskabets forskellighed i naturen vil altid virke inspirerende på en malers sind, og fjordene her omkring liver landskabet et lys som kun findes få steder i Danmark. Omegnens lange stærke bakker går smukt sammen med skovens smukke kroner, så det er så ægte og så dansk et landskab som man kan ønske sig.”

Jul i Frederikssund 1992 bragte en serie artikler om Ove Køser blandt andet lånt fra Nationaltidende 1955 og fra Roskilde Tidende 1960, den første i anledning af Ove Køsers udsmykning af Falkenborghus. Se Kilder, link og litteratur nedenfor.

I 1956 deltager Ove Køser sammen med de andre lokale kunstnere Poul Eje, Bent Hagedorn-Olsen, Jeppe Hagedorn-Olsen, Thorvald Hagedorn-Olsen, Kirsten Juul Hansen, Poul Larsen, Niels Nielsen, Gerd Rytter, Hjalte Skovgaard og Jørgen Wiberg samt gæsten professor Aksel Jørgensen i Frederikssund Kunstforenings efterårsudstilling. Igen i 1957 deltager han i en udstilling med lokale kunstnere arrangeret af Kunstforeningen.

I 1975 deltager Ove Køser i en af Frederikssund Kunstforening arrangeret udstilling af malerier, skulptur og kunsthåndværk på J.F. Willumsens Museum sammen med 27 andre kunstnere. Han deltager med malerierne Nordskoven og Figur i haven. Se katalog. I 1977 deltager han igen på J.F. Willumsens Museum i en udstilling arrangeret af Frederikssund Kunstforening med en snes af Frederikssundegnens kunstnere – med malerierne Sillebroå Frederikssund og Højsommer i ådalen. Se katalog.

I 1985 holdt Kunstforeningen en retrospektiv udstilling med Ove Køser i det nyåbnede Langes Magasin. Han havde 30 værker oppe at hænge – 25 med lokale motiver, fire med motiver fra Rom og et enkelt selvportræt. Priserne var fra 1800 til 12.000 kroner. Se Amtsavisens portrætartikel om Ove Køser og udstillingens værkfortegnelse.

I 1992 udstillede Ove Køser hos personalets kunstforening på Frederikssund Sygehus. Se sider fra kunstforeningens scrapbog.

Frederikssund Kunstforeningen fejrer 50års jubilæum i 1995 med en udstilling i Langes Magasin med en retrospektiv samling af tolv af Frederikssunds og omegns ældre kunstnere – foruden Ove Køser også Thorvald Hagedorn-Olsen, Povl Larsen, Emanuel Nielsen, Morten Nielsen, Niels Nielsen, Ulf Rasmussen, Gerda Rytter, Hjalte Skovgaard, Ernst Syberg, Povl Søndergaard og Jørgen Wiberg. Ove Køser var til stede ved ferniseringen, og han var repræsenteret med to malerier med lokalmotiver – et fra Frederikssund Havn og et fra Tværstræde i Frederikssund med bygninger som de engang så ud. Ove Køser var i 1945 med til at stifte Kunstforeningen.

Ove Køser var i 2005 repræsenteret på Frederikssund Kunstforenings 60års jubilæumsudstilling sammen med cirka 30 andre kunstnere – lokale og udefra kommende. Han var repræsenteret med et enkelt maleri Pige i have.

Trods sin sædvanligvis naturalistiske stil har Ove Køser i udsmykningsopgaven på Falkenborghus i Frederikssund arbejdet helt abstrakt.

I begyndelsen af 1980erne har Ove Køser(?) udfærdiget denne tekst som er fundet bag på et maleri på Frederikssund Rådhus:

tekst-om-koser

I Frederikssund og omegn hænger der i mange hjem malerier af Ove Køser, og hvis de blev samlet, ville det ikke alene blive en stor udstilling, men også et tilbageblik på et halvt århundredes udvikling i byen og på egnen. Citat fra Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis.

Eller en af hans mange tegninger – her med motiv fra Dyrnæs. Privat eje.

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven, Hanne Rosenstand Lou (datter af Ove Køser), 4. marts 2022, Frederikssund Museum Færgegården.

Ove Køsers datter Hanne Rosenstand Lou har 2022 skrevet en beretningen En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven om faderens forhold til Nordskoven nord for Jægerspris hvor han fandt mange af sine motiver – udgivet på Frederikssund Museum Færgegårdens hjemmeside.

Værker af Ove Køser i Frederikssund

Udsmykning på Falkenborghus.

Malerier på Frederikssund Rådhus, Foto Flemming Bülow:

I 1991 malede Ove Køser dette portræt af daværende borgmester Jørgen Christiansen:

Tre skibe i Frederikssund havn, 1965, skænket til Frederikssund Kommune den 18. juni 1965 af Oppe Sundby og Sigerslevvester kommuner.

tre-skibe-i-frederikssund-havn-frederikssund-radhus

Et skib på bedding, udateret.

skib-pa-bedding-frederikssund-radhus

På Palatinen (den ene af Roms syv høje), udateret.

pa-palatinen

Bymotiv med mølle uden hat og vinger, 1978.

bymotiv-med-molle

Marklandskab med fjord i baggrunden, udateret.

marklandskab-med-fjord-i-baggrunden

Fjordkyst med stenmole, udateret.

fjordkyst-med-stenmole

Maleri fra Møllekrogen (nogen usikkerhed), har tilhørt Skibby Kommune.

Malerier på Frederikssund Sygehusfoto Marie Vinther, Nordsjællands Hospital.

Fjord- og kystparti 96 x 125 cm, udateret, skænket af Sparekassen SDS Frederikssund 1. maj 1971.


Kystskrænt 69 x 104 cm, udateret (foto).

Landsbyparti i sne 51 x 57 cm, udateret.

Landskab med fjord, udateret

Malerier på Slangerup Rådhus (administrationscenter), Foto Flemming Bülow:

Skibsværftet, 60 x 80 cm.

sr-skibsvaerftet

Tjørnevej, 85 x 113 cm.

sr-tjornevej

Roskilde Fjord, 48 x 68 cm.

sr-roskilde-fjord

Kalvøen, 136 x 100 cm.

sr-kalvoen

Havnen, 85 x 72.

sr-havnen

Opstilling, 70 x 57 cm.

sr-opstilling

Vinterstemning, 58 x 42 cm.

sr-vinterstemning

Klinten, 1981, akvarel, 37 x 28 cm.

sr-klinten

Udsigt fra Græse, 60 x 70 cm.

sr-udsigt-fra-graese

Figur, 80 x 58 cm.

sr-figur

Maleri på Jægerspris gl. Rådhus – Schweitzerhytten på skovbakken øst for Færgegården, 1955. Foto Kim Lund Sørensen.

Maleri hos Forsyningsselskabet

Frederikssund Havn, oliemaleri, udateret, 69 x 55 cm, tidligere på gl. Frederikssund Kommunes tekniske forvaltning på Heimdalsvej i Frederikssund, ved kommunesammenlægningen 2006-07 fulgte det med vandforsyningens leder Bruno Nielsen til det nydannede forsyningsselskab på Marbækvej i Frederikssund. Foto Susanne Larsen.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_1_Billede_0001 Køser Frederikssund Havn udateret

I Kalvøsamlingen er Ove Køser repræsenteret med et maleri fra 1974 Fra havnen i Frederikssund, 72×62. Foto Bjørn Nielsen.

Omsorgscentret Tolleruphøj er Ove Køser er repræsenteret med to motiver fra Kalvøen (formodentlig), begge 1955. Foto Erik Zangenberg.

Ove Køser i privat eje

Skyllebakkegade, 1971.

Kronprins Frederiks Bro.

Kilder, link og litteratur

Ove Køser i Kunstindeks Danmark.

Naturen er da ogsaa abstrakt, interview i anledning af Ove Køsers udsmykning af Falkenborghus, Verner Hansen, Dagens Nyheder (tidligere Nationaltidende), 16.oktober 1955.

Skønheden i kontrasterne, portrætinterview, Hasse Havgaard, Roskilde Tidende, 20. februar 1960.

Frederikssund hylder deres trofaste maler, illustreret portrætartikel i anledning af Frederikssund Kunstforenings retrospektive udstilling, Birger Agertoft Andersen, sektionsforside, Frederiksborg Amts Avis, 21. september 1985.

Vi kom forbi-artikel med portræt af Ove og Betty Køser, redaktør Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 25. juli 1990.

Et liv i farver, portræt ved Peter Thorn, Jul i Frederikssund, 1992, sammen med gengivelser af ovennævnte artikler fra Dagens Nyheder og Roskilde Tidende.

Trækker folk til Langes Magasin – Jubilæumsudstillingen har stort besøgstal, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 7. marts 1995.

Mindeord ved Hans Lou, Christiansgave, Rungsted Kyst, Frederikssund Avis, 15. december 2003. Gengivet nedenfor.

Noter

Ove Køser er repræsenteret i Kalvøsamlingen med et maleri fra 1974 Fra havnen i Frederikssund.

Over Køser har portrætteret tidligere borgmester Jørgen Christiansen – Frederikssund Rådhus.

Bilag

Mindeord ved Hans Lou, Christiansgave, Rungsted Kyst:

“Maleren Ove Køser er afgået ved døden den 9. december.

Han vil være kendt af mange mennesker der holdes af hans dejlige landskabsmalerier. Særlig hans kærlighed i naturen i Hornsherred har været produktiv. Her færdedes han ofte med sin hustru Betty og døtrene Hanne og Lisbet. Resultaterne af disse skønne tures inspiration giver daglig glæder i mange hjem.

Hans kunst var naturalistisk, forankret i traditionen fra Weie, Isaksen og Giersing med flere som han stiftede bekendtskab med i sine studieår hos professor Wandel.

Køser ofrede meget for sin kunst og fik meget igen. Han havde den glæde at hans værker i perioder årligt blev antaget på Charlottenborgudstillingen, og udstillede disse på Kunstnernes Efterårsudstilling, kunstforeninger i Danmark og Sverige og ganske særlig i lokalområdet Frederikssund hvor han boede i mange år efter sin opvækst på Fyn.

Blandt hans hædersbevisninger var Kunstakademiets prestigefyldte Carlson Pris fribolig i to sæsoner i Det Danske Akademis Kunstnerbolig i Rom, hvor Ove Køser tilbragte to dejlige og inspirerende perioder.

Ved sin elskede hustrus død i 1999 mistede Ove Køser meget af sit livs indhold. De to havde gennem et langt liv delt store glæder og store sorger, og tomheden var knugende efter hendes bortgang.

Ove Køsers liv endte tragisk med en blodprop i hjernen og efterfølgende komplikationer, men hans livsbekræftende kunst vil for eftertiden være et stærkt vidnesbyrd om et frodigt kunstnersind.”

Noter

I februar 2012 købte Kong Frederik 7. Stiftelse et Ove Køser-maleri af Frederikssund Kunstforening for 3000 kroner. Motivet er et skovparti.

Ved kommunesammenlægningen i 2006 blev der i det tidligere rådhus i Slangerup etableret et administrationscenter med en fælles teknisk forvaltning  med afdelinger for vej, trafik, miljø, plan m.m., idet dog forsyningsafdelingerne blev udskilt i et selvstændigt, kommunalt ejet selskab – Frederikssund Forsyning A/S.
Den gamle Frederikssund Kommune havde også et afsides administrationscenter for sin tekniske forvaltning, nemlig Islebjerggård på Heimdalsvej 6 i Frederikssund Nord. Islebjerggård (med materielgård) blev fraflyttet og senere solgt til Haldor Topsøe. I forbindelse med fraflytningen blev der udarbejdet en registrant for billedkunst på adressen – med bemærkninger om hvilke værker der flyttede med til det ny administrationscenter i Slangerup. Registranten blev udarbejdet af teknisk designer Susanne Larsen.
Blandt en god snes værker var ikke færre en 14 malerier af Ove Køser:

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_9_Billede_0003 Køser Vinterstemning udateret

Vinterstemning, udateret, 58×42, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_9_Billede_0002 Køser Roskilde Fjord udateret

Roskilde Fjord, udateret, 68×48, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_9_Billede_0001 Køser Opstilling udateret

Opstilling, udateret, 70×57, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_8_Billede_0003 Køser Udsigt fra Græse udateret

Udsigt fra Græse, udateret, 70×60, placering Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_8_Billede_0001 Køser Heste udateret

Heste, udateret, 80×58, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_8_Billede_0002 Køser Roskilde Fjord udateret

Roskilde Fjord, udateret, 80×65, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_7_Billede_0002 Køser Figur udateret

Figur, 58×80, udateret, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_7_Billede_0001 Køser Skibsværftet udateret

Skibsværftet, 80×60, udateret, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_6_Billede_0002 Køser Havnen udateret

Havnen, 85×72, udateret, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_6_Billede_0001 Køser Tjørnevej udateret

Tjørnevej, 85×113, udateret, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_5_Billede_0002 Køser Kalvøen udateret

Kalvøen, 136×100, udateret, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_3_Billede_0001 Køser Klinten 1981 akvarel

Klinten, 37×28, akvarel, 1981, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_2_Billede_0003 Køser Frederikssund Havn udateret

Frederikssund Havn, 70×60, udateret, placering i Administrationscenter Slangerup.

Billedeliste Heimdalsvej 2006_Side_1_Billede_0001 Køser Frederikssund Havn udateret

Frederikssund Havn, 69×55, udateret, placering i Frederikssund Forsyning A/S.

Over Køser i privat eje

Skyllebakkegade, 1971, olie på lærred, 53×57 cm.

Kronprins Frederiks Bro, olie på lærred, 45×56 cm.

Kilder, link og litteratur

Jul i Frederikssund 1992, redaktion Morten Ledet, tre artikler om Ove Køser: Skønheden i kontrasterne, Hasse Havgaard, Roskilde Tidende, 20. februar 1960; Naturen er da også abstrakt, Verner Hansen, Nationaltidende, 16. oktober 1955; Mere fra scrapbogen (på samme link som Verner Hansen-artiklen).

Frederikssund hylder deres trofaste maler, portrætartikel i anledning af Ove Køsers eneudstilling i Kunstforeningens regi, Birger Agertof Andersen, Frederiksborg Amts Avis, 21. september 1985.

Også altertavlen er blevet flyttet med ind i kapellet, artikel om restaureringen af Frederikssund Kirke – hvor Ove Køser låner kirken et maleri til kapellet, Frederiksborg Amts Avis, 16. august 1989.

72årig maler ser billeder i alt, fødselsdagsportræt af Ove (og Betty) Køser, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 25. juli 1990.

Fødselsdag med lokal kunstner, artikel om at Ove Køser som gæst på Sygehuset Dybendals kunstforenings udstilling nr. 100, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 11. januar 1992.

En tilbærelse i lys og masser af farve, fødselsdagsportræt, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 25. marts 1998.

Mindeord for Ove og Betty: For Betty, Frederiksborg Amts Avis, 16. januar 1999; For Ove, Hans Lou, Frederikssund Avis, 15. december 2003.

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven, Hanne Rosenstand Lou (datter af Ove Køser), 4. marts 2022, Frederikssund Museum Færgegården.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse