Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Anne-Mette Holm

Anne-Mette Holm – privatfoto, skannet fra avis.

Anne-Mette Holm, væver, født 6. december 1949, boede i en årrække i Frederikssund. Uddannet først hos væverne Lis Ahlmann og Vibeke Klint og siden på Skolen for Brugskunst. Sidst i 1990erne supplerede hun med en sløjdlæreruddannelse hvor hun arbejdede med grønlandsk husflid. I 2001 flyttede hun til Grønland hvor hun havde været som helt ung, og  her arbejdede hun en årrække med at undervise børn på vest- og østkysten i kunst. Hun er siden flyttet tilbage til Danmark og bor nu i Snekkersten.

Anne-Mette Holm har arbejdet med vævning som industrielt design (møbelstoffer og gulvtæpper) såvel som unikke billedtæpper. Foruden vævningen har hun gennem tiden udfoldet sig med andre materialer, for eksempel genbrugsmaterialer. Hun har udstillet mange steder i Danmark, Grønland og udlandet. Hun har lavet vævede arbejder til mange steder, ikke mindst kirker. Hun er nært knyttet til naturen.

Anne-Mette Holm var med i Oktobergruppen, en kunstnersammenslutning bestående desuden af billedkunstnerne Emma Løsecke Nielsen og Ines Sørensen. Gruppen afholdt hvert år (i oktober) fra 1990 til 1996 en udstilling for det meste i Langes Magasin.

Ved en restaurering af Sigerslevvester Kirke i 1990 fik kirken også nye tekstiler, herunder et tæppe på gulvet foran alteret vævet af Anne-Mette Holm. Her ses Anne-Mette med altertæppet under arbejdet med det i sit værksted (avisfoto) og nedenunder tæppet som det tager sig ud i kirken på et foto af CemaPhoto ved Claus Koefoed.

Anne-Mette Holm og Ines Sørensen havde i 1994 en udstilling på virksomheden Haldor Topsøe på Smedetoften i Frederikssund Nord. På endevæggen i tegnestuen og ingeniørafdelingen havde Anne-Mette et cirka to gange to og en halv meter stort vægtæppe med ulvemotiv – Ræve på rad – som medarbejderne blev meget glade for, og som de med held opfordrede ledelse til at anskaffe til virksomheden. Se ses tæppet i en gengivelse fra Frederiksborg Amts Avis i en senere sammenhæng.

I 1994 arrangerede Oktobergruppen samtidig med Euro-festivalen et ulve-projekt med installation af ulvefigurer på Kronprins Frederiks Bro og et arrangement i Kulturhuset Elværket i Frederikssund hvor folk kunne lave ulvefigurer.

I påsken 1995 udstillede Oktobergruppen i Rebekkasalen på Jægerspris Slot. I denne udstilling deltog også maleren Inge-Lise Øhrberg, billedhuggeren Steffen Lund og keramikeren Idun Lisbet Storrud. Oktoberudstillingen samme år blev afholdt i Kulturhuset Elværket i Frederikssund og var en nordisk udstilling med titlen Nordisk Klang i anledning af Foreningen Nordens 50års jubilæum. Her deltog desuden Steffen Lund, Emma Løsecke Nielsen, Idun Lisbet Storrud, Ines Sørensen, Lisbeth Heinesen og Inge-Lise Øhrberg sammen med fire kunstnere fra venskabsbyerne i hver af de tre nordiske lande Finland, Norge og Sverige.

Også i 1995 i og Anne-Mette Holm sammen med Inge-Lise Øhrberg og Steffen Lund i en udstilling i Æglageret i Holbæk.

Anne-Mette Holm blev i 1998 tildelt Designfondens opmuntringslegat, Vitaminpille-legatet, for “uegennyttig indsats for dansk design og kunsthåndværk” – blandt andet for hendes indsats med Blå Fjord-udstillingerne.

Samme år havde Anne-Mette Holm udstillingen Vilde dyr i rya på Kunstindustrimuseet i 1998.

I  1999 var Anne-Mette Holm med til at lave en udstilling på Restaurant Kalvø i 50året for Vikingespillets togt til England med vikingeskibet Hugin.

Samme år udsmykkede hun årets juletræ på Kunstindustrimuseet i København – pyntet med et skib, Noahs Ark, i toppen af træet og med en meget lang række af dyrepar som snoede sig ned af træet for efter endt sejlads igen at sætte benene på jorden. Her på et foto gengivet fra Frederiksborg Amts Avis.

Cirka 1999 har Anne-Mette Holm lavet tekstilerne til den genindviede Selsø Kirke.

I 2009 i anledning af klimatopmødet deltog Anne-Mette Holm  sammen med en skoleklasse fra Kulusuk i udstillingen In the Eye of  Climate Change (I klimaforandringernes øje) på Nordatlantens Brygge i København.

I 2019 afsluttede hun et af sine kunstprojekter med børn, Once we were whalers (Engang var vi hvalfangere), med en stor udstilling i Nuutoqaq med træ-, tekstil- og malearbejder skabt af børn fra Nuuk og Kulusuk. I tilknytning hertil havde hun selv en udstilling af egne billedtæpper der viste hendes kærlighed til østgrønlandske mennesker og deres folklore og natur.

I 2022 udstillede Anne-Mette Holm ti store korsstingsbroderier med grønlandske motiver i Arktisk Institut på Strandgade 102 på Christianshavn i København. Her ses hun  foran de seks af broderiarbejderne på et foto fra vennen Erna Ejstrup.

Kilder, link og litteratur

Kunsthåndværker fra Frederikssund væver tæppe til nyrestaureret kirke, artikel om Sigerslevvester Kirkes genåbning, Frederikssund Avis. 27. april 1990.

Kunst på arbejdsplads, om vægtæppet Ræve på rad hos firma Haldor Topsøe, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 23. maj 1994.

Tæppernes fornyer, helsidesportræt af Anne-Mette Holm, Henning Kørvel, Frederiksborg Amts Avis, 1. april 1998.

Jagt med nål og tråd, portrætartikel i anledning af udstillingen Vilde dyr i rya på Kunstindustrimuseet i 1998, Margrethe Eli, ukendt avis (muligvis Weekendavisen), udateret.

Designpris, Pris fra Designfonden, Frederikssund Avis, 7. september 1998.

Det hele begyndte med Hugin…, artikel om udstilling i anledning af 50året for Vikingespillets Hugin-togt som Anne-Mette Holm var med til at lave, Henning Larsen, Frederikssund Avis, 22. juni 1999.

Hylder Noah på tærsklen til det nye årtusinde, Anne-Mette Holm udsmykker årets juletræ på Kunstindustrimuseet, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 11. december 1999.

Genbrug er kodeordet, artikel om Anne-Mette Holms liv i Grønland, Kirsten Rødsgaard-Mathiesen, tidsskriftet Husflid, nr. 5, 2002.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse