Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Leif Nielsen

Leif Nielsen, foto hjemmeside.

Leif Nielsen, født 17. juli 1948, vognmandssøn fra Slagelse, maler, skulptør, grafiker forfatter/digter m.m. samt gallerist, forlægger, kunstsamler og museumsbestyrer, debuterede som kunstner i 1986, ernærede sig før som blandt andet lærer, buschaufør og ved socialpædagogisk arbejde. Som helt ung blev han uddanet som automekaniker – og fik her lært forskelligt som han har brugt i sit kunstneriske virke. Ellers er han selvlært som kunstner.

Leif Nielsen har udstillet i stribevis af kunstforeninger og gallerier herhjemme og har derudover udstillet i Sovjetunionen, Bulgarien, Rumænien, Ægypten, Japan, USA, Spanien, Italien, Frankrig, Polen, Makedonien, Slovenien, Jugoslavien, Tyskland, England, Norge, Sverige og Baltikum. Alt i alt er det blevet til cirka 300 udstillinger i Danmark og lige så mange i udlandet. Lokalt har Leif Nielsen udstillet på Frederikssund Sygehus i 1989, i Langes Magasin i Frederikssund i 2009 og på Slangerup Rådhus og på Østby Mejeri.

På sin bopæl på Arresødalvej 4 i Vinderød ved Frederiksværk indrettede Leif Nielsen i begyndelsen af 1990erne et galleri og en mindre skulpturpark hvor han viste et bredt udsnit af sine forskellige arbejder inden for grafik, skulptur, keramik og glas. Galleri GAL kaldte han det – Leifs Art Galleri eller Ganske Anderledes Levende. Her har han også haft mange danske og udenlandske gæsteudstillere, foruden arrangementer med musik og foredrag m.v.

I Frederiksværk er Leif Nielsen kunstneren bag den 7,5 meter høje blå stålskulptur i rundkørslen Hillerødvej/Sandskårsvej/Karlsgavevej kaldet Forvandlingens port fra 1994. Skulpturen blev realiseret med hjælp fra sponsorerne Nordisk Stål, Det Danske Stålvalseværk og Frederiks Jernhandel efter at Leif Nielsen havde vundet en konkurrence udskrevet af Frederiksværk Kommune om udsmykning af rundkørslen. I forbindelse med at Leif Nielsen i 2022 lukkede sit europæiske kunstmuseum (se nedenfor) fordi han skulle fraflytte kommunen, forærede han Halsnæs Kommune den model af skulpturen som han i 1993 indleverede til konkurrencen. I 2021 har Leif Nielsen skrevet en lille bog om historien og tankerne bag Forvandlingens Port.

Det er også Leif Nielsen der i 2006 har dekoreret pumpehuset i Strandgade i Frederiksværk. I 2017 var han indblandet i en happening hvor en stor stålskulptur – som han forgæves havde forsøgt at afsætte til Halsnæs Kommune – blev stillet op i rundkørslen i Kregme uden tilladelse – og angiveligt uden hans viden.

I 2016 lukkede Leif Nielsen sit galleri og afsluttede også sit liv som kunstner. I en pressemeddelelse skrev han blandt andet:

”30 år som kunstner med udstillinger stort set over hele verden, fra Grønland i nord til Ægypten i syd. Fra Japan i øst til USA i vest… Hvad mere kan man forlange?”
”Jeg har fået alt det mange kunstnere drømmer om og kun ganske få får. Sat mit præg på byen og tilmed betrådt røde løbere stort set over hele Europa, udstillet sammen med fantastiske kunstnere.”
”Det har da været en fantastisk rejse. Man skal holde op medens det går godt, det er ikke ubetinget en regel at man bliver bedre som kunstner fordi man bliver ældre.”

På hans sidste, retrospektive udstilling i 2016 var der cirka 200 arbejder til salg – malerier, skulpturer, glas, grafik og keramik.

Senere samme år åbnede Leif Nielsen i det gamle galleris lokaler og skulpturpark et nyt internationalt kunstmuseum European Art Museum med en udstilling med værker af kunstnere fra europæiske lande. Samlingen er påbegyndt i år 2000 og planlagt udviddet frem til 2025. I 2018 indeholdt museet værker fra de fleste europæiske lande, samlingen var vokset ud af de fysiske rammer, og Leif Nielsen var på udkig efter et nyt sted. Hvert år udgivr Leif Nielsen en engelsksproget publikation med beskrivelse af værkerne i museet, i 2018 med titlen To see art is the art to see.

Værker af Leif Nielsen i Frederikssund

I forbindelse med Leif Nielsens udstilling på Frederikssund Sygehus i 1989 indkøbte sygehuset en jernskulptur der fik navnet Chefen, 131 x 90 x 42 cm, forestillende en kry hane – vistnok med den egentlige titel Livsmod. Den blev senere opstillet (indviet) på chefgangen af sygehusdirektør Eva Vinding og forsynet med en messingplakette med teksten: “Indkøbt til fremme og bevarelse af humøret på arbejdspladsen.” Se side i personalets kunstforenings scrapbog.

Chefen eller Livsmod. Foto Nordsjællands Hospital.

En anden fuglefigur af Leif Nielsen med titlen Ståsted. Foto hjemmeside.

I 1992 blev Leif Nielsen desuden repræsenteret på sygehuset med oliemaleriet Den røde tråd som en taknemmelig patient skænkede sygehuset. Maleriet illustrerer et digt i Leif Nielsens bog Håb – da du blev født / var jeg den første / der holdt din hånd / jeg håber du er der / som den sidste / til at holde min. Se omtale af gaven til sygehuset i Frederiksborg Amts Avis (udateret).

Den røde tråd, foto Nordsjællands Hospital.

Kilder, link og litteratur

Leif Nielsens hjemmeside (Galleri GAL)

Opbakning til mindeudstilling, mindeudstilling i Galleri GAL for Christian Bährenholdt, Frederiksborg Amts Avis, 22. februar 2016.

Leif Nielsen og GAL stopper og lukker, Lokalavisen Halsnæs, 21. marts 2016.

Leif Nielsen fra GAL til europæisk, Lokalavisen Halsnæs, 29. august 2016.

Det lille hus med de store ambitioner, reportage, Frederiksborg Amts Avis, 13. juli 2017.

Pris til lokalt kunstmuseum, omtale af Leif Nielsens European Art Museum i anledning af at det er blevet tildelt endnu en internationale pris (den italienske Raffaello Prize – og 2017 en tilsvarende spansk pris), Frederiksborg Amts Avis, 15. juni 2018.

70 år, fødselsdags-for-omtaler i Frederiksborg Amts Avis, Berlingske og Politiken, 16. juli 2018.

Ny pris til lille museum, italienske og spanske priser til Leif Nielsens European Art Museum, Frederiksborg Amts Avis, 3. marts 2021.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse