Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Joseph Salamon

Joseph Salamon portræt hjemmeside

Foto: Joseph Salamons hjemmeside

Billedhugger og grafiker Joseph* Salamon er født den 5. april 1932 i Cluj i Transsylvanien i Rumænien som barn af landmand Abram Salamon og Miriam Margit Fényes. Familien (de som havde overlevet jødeforfølgelserne) emigrerede i 1947 til Israel. I 1954 rejste han til Milano i Italien for at studere, og han ernærede sig med rengøring og statistarbejde på operaen.

Joseph Salamon blev i 1958 i Rom gift med keramikeren, maleren, grafikeren Hanne Ruth Gaarde Thomsen (Hanne Salamon), og parret bosatte sig i 1960 i Birkerød i Danmark. De er senere blevet skilt, og Joseph Salamon har giftet sig med billedkunstneren Hanne Sie (9. maj 1955).

* Skrives ’Josef’ af Hanne Salamon på dennes hjemmeside, og Kunstindeks Danmark anfører ‘Josif’ som oprindeligt navn og ‘Joseph’ som kaldenavn.

Joseph Salamon er medlem af Dansk Billedhuggersamfund og Kunstnersamfundet. Han har i en periode på ti år undervist i skulptur på Thorstedlund Kunsthøjskole.

Denstoredanske.dk skriver:

“Efter studier i både Bukarest og Israel blev Joseph Salamon 1954-58 uddannet på Brera-akademiet i Milano hos Marino Marini og Giacomo Manzù og på kunstakademiet i Rom. Efter giftermål med den danske keramiker og billedkunstner Hanne Gaarde Thomsen flyttede parret til Danmark hvor Joseph Salamon 1960-61 afsluttede sin uddannelse på Kunstakademiet hos Gottfred Eickhoff.

Både Marini og Manzù fik betydning for Joseph Salamons figurativt-abstrakte udtryksform som han senere har udviklet i både figurativ og rent abstrakt retning med træ, marmor og granit, bronze og kobber som de foretrukne materialer.

Et eksempel på Joseph Salamons arbejder i bronze er denne skulptur Tingporten placeret foran Vestre Landsret i Viborg. Foto Joseph Salamon.

En omfattende udstillingsvirksomhed har Joseph Salamon forenet med løsning af en lang række udsmykningsopgaver der tæller fontæner ved blandt andet rådhusene i Farum (1989), Værløse (1996/2001) og Slangerup (2003), holocaust-monumenter i København (1989 og 1992) og Jerusalem (1991), Tingporten ved Vestre Landsret i Viborg (bronze, 1994), Erik Ejegod i Slangerup (granit, 1995), Jyske heste, Skive (bronze, 1996), portal på Islands Brygge, København (bronze, 2005) og Søndersøportalen ved Patienthotellet i Viborg (granit, 2010).

Arbejdet med form, rum og lys, men også med den lette, arabeskagtige streg præger mange af Joseph Salamons grafiske værker der er udført som både kobbertryk, radering, litografi, serigrafi og træsnit.”

I november 1985 deltog Joseph Salamon i Frederikssund Kunstforenings udstilling af kunsthåndværk og billedkunst i Langes Magasin med i alt 17 deltagere.

Alteret Skulpturudstilling Willumsen 2009

Foto: Morten Ledet, Frederikssund Kommune

Joseph Salamon var i 2009 repræsenteret ved træskulpturen Alteret ved en skulpturudstilling i parken ved J.F. Willumsens Museum arrangeret af Frederikssund Kunstforening i samarbejde med museet. Udstillingen præsenterede de fleste af nulevende kunstnere der er til stede i det offentlige rum i Frederikssund Kommune.

Foto Joseph Salamon.

Joseph Salamon havde i 2012 i anledning af sin 80årsdag en stor udstilling i hjembyen (Birkerød Gl. Præstegård arrangeret af Birkerød Kunstforening) med 30 skulpturer, 15 akvareller, 30 tegninger og adskillige grafiske tryk samt fotografier i mapper og på en såkaldt ‘pralevæg’ af de flere end 46 skulpturer han har stående rundt om i Danmark og udlandet. Udstillingen flyttede bagefter til Struer.

Frederikssund Kunstforening afholdt i 2013 en udstilling i Langes Magasin med Joseph Salamon sammen med Hanne Sie. Se brochure.

Værker i Frederikssund

Se link i højre spalte.

Gravmonument på Slangerup Kirkegård for Borgmester Bent Lund.

bent-lund-gravmonument

Kilder, link og litteratur

Joseph Salamon i Denstoredanske.dk.

Delt hjemmeside for Joseph og Hanne Salamon.

Den pigeglade vikinge-konge, anmeldelse med fire stjerner af Erik Ejegod-statuen, Alex Steen, Ekstrabladet, 4. september 1995.

Omtale af skulpturudstilling 2009 på Frederikssund Kommunes hjemmeside.

Min kunst skal også ses med fingrene, Frederiksborg Amts Avis, 12. marts 2012, reportage og interview i anledning af udstillingen i Birkerød Gl. Præstegård, illustreret (titlen henviser til at Joseph Salamons værker gerne må berøres).

Hans liv er fuldt af sten, Frederiksborg Amts Avis, 4. april 2012, fødselsdagsportræt.

Drømmen om et liv som kunstner, Politiken, 4. april 2012, fødselsdagsportræt ved Peter Michael Hornung.

Folder i anledning af Frederikssund Kunstforenings udstilling i 2013 med Joseph Salamon og Hanne Sie.

Josef Salamon, Dansk Billedhuggersamfund, 15. september 2013, JFK – se nedenfor.

Navneartikler i anledning af Joseph Salamons 85årsdag den 5. april 2017 – se avisartikler.

Bilag

Josef Salamon, Dansk Billedhuggersamfund, 15. september 2013, JFK

Han er fra et hjem med klaver, bøger på reolerne og masser af kunst på væggene samt privatchauffør. Men i lighed med Jens Vejmand er Josef Salamons liv fuld af sten. Hans samlede arbejde ses ganske vist også i materialer som beton, stål, bronze og træ – store monumentale værker og mindre skulpturer samt grafiske print. Overalt udtrykker han sin kærlighed til livet, sine tidlige erfaringer fra Rumænien, Israel og Italien, virkeligheden og naturen, som er hans vigtigste kilde til inspiration.

Sammenligningen med den nedslidte Jens Vejmand i Jeppe Aakjærs og Carl Nielsens sang handler måske også om Josefs svære år som ludfattig studerende på Kunstakademiet i Milano i årene efter 2. Verdenskrig. På tværs af familiens forhåbninger ville han være billedhugger og grafiker, men da han insisterede på en professionel uddannelse, var der ingen hjælp at hente i hans hjemlige omgangskreds. Han måtte klare sig selv og gjorde det med målrettet stædighed. Ligesom musikere der søger netop de mestre på deres instrument som kan lære dem de magiske greb, opsøgte Josef sine mestre rundt om i Europa, indtil han selv blev mester og bosatte sig i Danmark med sin danske kone, Hanne.

Josef Salamon er født 1932 i Cluj i Transsylvanien i en jødisk familie og voksede op i Rumæniens hovedstad Bukarest hvor forældrene etablerede sig med familiens store vognmandsforretning. Under 2. Verdenskrig fik han nazisternes jødeforfølgelser helt ind på livet, men var privilegeret, fordi forældrene kunne betale sig fra de mest truende situationer. Josef lærte at få det bedste ud af sine muligheder, hvortil hans flid med tegninger og maleri medvirkede. Dér dyrkede sin helt egen verden.

I 1947 emigrerede familien til Israel hvor han efter gymnasiet og militærtjenesten boede to år i den rumænsk-israelske billedkunstner Marcel Jancos kunstnerlandsby Ein Hod. Der modnedes beslutningen om at søge ind på kunstakademiet i Milano for at studere hos de navnkundige billedhuggere Marino Marini og Giacomo Manzu. Han ankom med sølle ti dollar i lommen og hutlede sig igennem med dårligt betalte studenterjobs – studerede om dagen, arbejdede om aftenen som statist på La Scala Operaen hvor han var på scenen sammen med stjernesangere som Maria Callas, mens han om natten gjorde rent på Corriere della Seras redaktion og på offentlige toiletter i Milano.

Så skiftede han studiested til akademiet i Rom, og der fandt han lykken. Han mødte sin første kone, keramikeren Hanne Gårde Thomsen fra Danmark. Og på den kunstneriske front vandt han en skulpturkonkurrence, hvorefter Vatikanet bestilte en buste hos ham af en franskmand som skulle saligkåres.

Hannes forældre overtalte parret at komme til Birkerød hvor Josef Salamon har boet lige siden. Uden nogensinde at have forsøgt at vække opsigt ved at koble sig på en af de ’moderne trends’ der med jævnlige mellemrum dukker op i kulturlivet, er han med klippefast stabilitet blevet en kreativ institution. Han er heller ikke slave af sin egen stil. Tværtimod skræddersyer han gerne sine store værker til omgivelserne og tilpasser dem til naturen og den omgivende arkitektur.

Sidste år fyldte han 80 og blev fejret på Le doux Raisin i Paris hvor han sammen med sin anden kone, billedkunstneren Hanne Sie, og otte andre danske billedhuggere var hædersgæst på Salon des Realités Nouvelles.

Som et kuriosum kan tilføjes at Josef Salamon ikke er på Finansloven og aldrig har solgt noget til Statens Kunstfond.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse