Foto: Inge-Lise Øhrbergs hjemmeside
Inge-Lise Øhrberg (Jørgensen) er født i 1943 og bosiddende i Frederikssund. Hun har gået på Niels Wambergs malerskole, er ellers autodidakt og er medlem af Billedkunstnernes Forbund. Hun har udstillet på uden- og indenlands, blandt andet på Kunstnernes Efterårsudstilling.
Her ses Inge-Lise Øhrberg i 1987 fotograferet til folderen Barndomslandet – se nedenfor – stående på broen over jernbanen i Marbæk.
Inge-Lise Øhrgaard var den ene af de tre papirkunstnere i den lokale billedkunstkvartet Sten & Papir som fungerede fra 1996 til 2010. Gruppen af papirkunstnere udførte i 1999 Nordeas Erhvervspris. For Inge-Lise Øhrbergs aktiviteter i Sten & Papir henvises i øvrigt til artiklen om gruppen.
“Mine oliemalerierne opleves umiddelbart som nonfigurative. Inspirationen hentes fra landskabets sammenstød mellem flader af forskellig form, farve og egenart,” skriver hun på sine hjemmeside.
Hjemmesiden hedder villaR.dk, og det er titlen på et værk af kunstneren Paul Klee, en schweizisk ekspressionistisk maler der levede 1879-1949. Inge-Lise Øhrberg har udført billedanalyse på værket, og “det er et af de billeder i verdenskunsten der har haft størst betydning for mig”, siger hun.
I februar 2004 udførte Inge-Lise Øhrberg det månedlange projekt Små nødvendigheder hvor 29 (skudår) forskellige billeder aften efter aften blev projiceret op i 8 x 10 meter store visninger på varmtvandstanken på fjernvarmeværket i Frederikssund – billederne kunne ses af forbipasserende på Omkørselsvejen, nu J.F. Willumsens Vej. Bestyrer af Kulturhuset Elværket Eskild Marcussen havde konstrueret fremviseren som var placeret i en lille blå container – med et hul i.
Det var et populært projekt som folk gik aftentur for at se, og billederne blev løbende gengivet i Frederiksborg Amts Avis. Billederne havde titler som Musisk mosaik, Fabel stabe, Stedvis guldregn, Opvækstens løvfald, Underfladisk liv og Stjålen opmærksomhed. Originalerne var oliekridt på papir i formatet 42 x 52 millimeter. Det var kunst med en villet flygtighed – dels et nyt billede hver dag og dels billeder som de fleste trafikanter (bilisterne) kun fik et kort glimt af. På den anden side har det samlede publikum været ret stort.
Frederiksborg Amts Avis gengav i perioden alle de viste billeder – se et udpluk af Små nødvendigheder.
Inge-Lise Øhrberg har udformet logo for Frederikssund Kunstforening.
Inge-Lise Øhrberg har udstillet en lang række steder – også lokalt og i nordiske venskabsbyer:
I 1975 på en åben kunstudstilling i Frederiksværk med 13 akvareller sammen med cirka 30 andre kunstnere.
I 1977 på J.F. Willumsens Museum på en udstilling arrangeret af Frederikssund Kunstforening med en snes af Frederikssundegnens kunstnere – med oliemalerierne Landskab, Træerne og Komposition. Se katalog.
Et papir-rivebillede fra cirka 1980. Foto: Inge-Lise Øhrberg.
Disse store, sammenhængende billeder med børnemotiverne er fra cirka 1980 og sat til salg til fordel for en tumlesal på Marienlystskolen i Frederikssund. Foto: Inge-Lise Øhrberg.
Foto fra en udstilling på Ballerup Rådhus i begyndelsen af 1980erne. Foto: Inge-Lise Øhrberg.
Deltog i 1986 i Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie Udstilling i København. Inge-Lise Øhrberg havde indsendt seks malerier og fik de to antaget – Gartneriet og Smedens sommerfuglelarver, begge malet i Marbæk. Året efter fik hun også to malerier antaget – Mågerne fra Kalvøen og Engen fra Marbæk.
I november 1987 udstillede Inge-Lise Øhrberg i Langes Magasin arrangeret af Frederikssund Kunstforening. Se brochure og avisomtaler. Til udstillingen var trykt en plakat med gengivelse af maleriet Hinkeruden – som ses her nedenfor. Plakaten kunne købes med dette bestillingskort.
I 1989 og 1990 deltog Inge-Lise Øhrberg i Kunstnernes Påskeudstilling i Århus Kunstbygning – i 1990 med to malerier ud af seks fra serien Engen (Marbæk).
I maj 1993 var der Nordisk Kunstutstilling i Aurskog-Høland i Norge arrangeret af den lokale kunstforening og den lokale afdeling af Foreningen Norden med deltagelse af en seks lokale kunstnere, en fra den finske venskabsby Sibbo, en fra den svenske venskabsby Kumla samt Inge-Lise Øhrberg fra Frederikssund. Inge-Lise deltager med malerierne Blåt landskab, Kalvøen, Naturens balance, Marbæk I og II, Engen I og II og Gult landskab I og II samt seks gouacher i serien Organisk landskab med konstruktive felter.
I 1992 deltog Inge-Lise Øhrberg i tv-serien På billedjagt (vist januar 1993) hvor den lokale Stefan G. Rasmussen er på opkøb hos blandt andre hende og den ligeledes lokale billedhugger Steffen Lund.
I 1994 deltog Inge-Lise Øhrberg i Kunstnernes Vinterudstilling i Sønderjyllands Kunst- og Kulturcenter i Hammelev ved Vojens med værket Tidens tavler som er sammensat af tyve enkeltbilleder på 25×25 cm.
I 1995 deltog Inge-Lise Øhrberg i to udstillinger arrangeret af Oktobergruppen, først i april i Rebekkasalen på Jægerspris Slot sammen med Steffen Lund, Emma Løsecke Nielsen, Idun Lisbet Storrud og Ines Sørensen, dernæst i udstillingen Nordisk Klang i Elværket i Frederikssund i anledning af Foreningen Nordens 50års jubilæum sammen med de samme plus Anne-Mette Holm og Lisbeth Heinesen. Denne udstilling havde også deltagelse af fire kunstnere fra venskabsbyer i hver af de nordiske lande Finland, Norge og Sverige.
I 1995 udsmykkede Inge-Lise Øhrberg med et koloristisk motiv kongeplatten til årets afgående fuglekonge i Frederikssund Fugleskydningsselskab, Stefan G. Rasmussen.
Samme år i august-september deltog Inge-Lise Øhrberg sammen med to lokale kunstnerkollegaer, væver Anne-Mette Holm og billedhugger Steffen Lund, i en udstilling i Æglageret i Holbæk. Næsten samtidig udstillede hun og Steffen Lund i Ågalleriet hos Frederiksværk og Omegns Kunstforening.
I 1996 udstillede Inge-Lise Øhrberg i forbindelse med en forårskoncert med Fjordkoret og Nordsjællands Amatør Symfoniorkester m.fl.
I 1997 deltog Inge-Lise Øhrberg sammen med Anne-Mette Holm, Ines Sørensen og Emma Løsecke Nielsen i en nordisk kunstudstilling i den svenske venskabsby Kumla.
I 1998 udstillede Inge-Lise Øhrberg hos foderstofvirksomheden HC i Venslev i firmaets nyindrettede kontorhus.
I 2006 deltog Inge-Lise Øhrberg sammen med fotograf Laurits A. Hansen i en udstilling i Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris.
I 2009 deltog hun i to sammenhængende gruppeudstillinger med delvis de samme deltagere – Kunst på Herrens mark – i august på Skabelsbjerggaard hos Steffen Lund i Landerslev og september-oktober i Langes Magasin i Frederikssund.
I 2010 udstillede Inge-Lise Øhrberg sammen med Emma Løsecke Nielsen og Gitte Harslev i Kulturhuset Elværket i Frederikssund – de tre udgjorde den kunstfaglige del af husets nye udstillingskomité og lagde ud med selv at udstille. Se billede nedenfor og flere billeder på Elværkets hjemmeside.
Unoder, et af Inge-Lise Øhrbergs værker på udstillingen i Kulturhuset Elværket i 2010. Foto – Elværket.
I 2011 udstillede Inge-Lise Øhrberg i udstillingsrækken Kunst før Columbus i Kulhuse Kulturhus. Samme år udstillede hun sammen med billedhuggeren Steffen Lund i Bibliotekssalonen i Jernbanegade i Frederikssund.
Fotos af udvalgte værker og oversigtsfotos fra udstillingen i Bibliotekssalonen. Foto: Inge-Lise Øhrberg.
I 2013 udstillede Inge-Lise Øhrberg på Roskilde Sygehus.
Fotos af udvalgte værker fra udstillingen på Roskilde Sygehus, dels nogle små tegninger (også vist i en stribe) og dels malerier af samme art som i Bibliotekssalonen i 2011. Foto: Inge-Lise Øhrberg.
Værker af Inge-Lise Øhrberg i Frederikssund
Maleri på Frederikssund Rådhus, foto Flemming Bülow.
Kilder, link og litteratur
Inge-Lise Øhrbergs hjemmeside.
Pamflet af Niels Herman Wamberg, Kunsttidsskriftet North Debate, udateret.
Har fundet sin egen stil, avisartikel fra 1977 (udateret og uden henvisning til avis) med foto visende Inge-Lise Øhrberg ved et stort, sammensat værk i Bibliotekssalonen i Frederikssund. Indholdet gengivet nedenfor.
Katalog for Kunsternes Efterårsudstilling 1986 hvor Inge-Lise Øhrberg deltog med to malerier med lokalt motiv.
Placerer minderne i egne landskaber, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 23. oktober 1986.
Katalog 1987, Andelsbankens Kunstforening, over 136 indkøb til medlemsudlodning, heriblandt Inge-Lise Øhrbergs maleri Gartneriet fra KE86 – med sort-hvidt fotografi.
Katalog for Kunstnernes Efterårsudstilling 1987 hvor Inge-Lise Øhrberg deltog med to malerer med lokalt motiv.
Maleriudstilling og kunstplakat, om Inge-Lise Øhrbergs udstilling i Langes Magasin i 1987 hvortil der også var trykt en plakat med gengivelse af maleriet Hinkeruden, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, udateret. Foto med Inge-Lise Øhrberg i udstillingen med borgmester Jørgen Christiansen samt Kim Thorsgaard, Forlaget Thorsgaard, og Torben Hjort, formand for Frederikssund Kunstforening.
Lokal kunstner i Langes Magasin, Frederikssund Avis, 10. november 1987. Foto af Torben Hjort holdende maleriet Barndomslandet.
Thorsgaard går til kunsten, Folkebladet nr. 47, 1987. Foto af Inge-Lise Øhrberg ved maleriet Hinkeruden. Se Thorsgaards brochure.
Barndomslandet, Inge-Lise Øhrberg om sig selv, sine billeder og sin udvikling, red. Birger Kristensen med bidrag af maleren Niels H. Wamberg, folder på fire sider A4-format, illustreret, Forlaget Thorsgaard, udateret men formentlig udgivet i sammenhæng med Frederikssund Kunstforenings udstilling med hende i 1987. Barndomslandet Inge-Lise Øhrberg 1987. Folderen indeholder farvefotos af maleriet Hinkeruden samt malerierne Fru Tybergs blandede bolsjer, Sommerfuglen i Somerskægs have, Let Landskab og Gartneriet.
Katalog 1989, Den Danske Banks Kunstforening, over 110 indkøb til medlemsudlodning, heriblandt Inge-Lise Øhrbergs maleri Dansen. Gengivet sort-hvid.
Kunstner til Århus, notits Frederiksborg Amts Avis, 22. marts 1989.
Katalog for Kunstnernes Påskeudstilling 1990.
Katalog for Kunstnernes Vinterudstilling i Sønderjylland 1994 med sort-hvidt foto af et af de tyve elementer i det udstillede værk Tidens tavler.
Skrift fra Holbæk Kunstforening om en udstilling i Æglageret i Holbæk 1995 med Inge-Lise Øhrberg, Anne-Mette Holm og Steffen Lund.
Uddrag af medlemsnyt for Frederiksværk og Omegns Kunstforening med omtale af udstilling i Ågalleriet 1995.
Program for Forårskoncert 1996.
Kunst i friske farver hos HC, illustrerede notitser i lokalaviser, 1. december 1998.
Kunst uden på kraftværket, Frederiksborg Amts Avis, 30. januar 2004.
“Små nødvendigheder” i stort format, Frederikssund Avis, 17. februar 2004.
Kronprinsen og Mary i storformat, Frederikssund Avis, 2. marts 2004.
Maleri og foto, Lokalavisen Frederikssund, 21. marts 2006.
Trio udstiller i Elværket, notits i Frederikssund Avis, 22. september 2010.
CV for Inge-Lise Øhrberg, Gitte Harslev og Emma Løsecke Nielsen i forbindelse med deres udstilling i Kulturhuset Elværket 2010.
Bilag
Har fundet sin egen stil, avisartikel fra 1977 (udateret og uden henvisning til avis) med foto visende Inge-Lise Øhrberg ved et stort, sammensat værk i Bibliotekssalonen i Frederikssund:
“Den 34-årige Inge-Lise Øhrberg Jørgensen, Thorfinsvej i Frederikssund, har nok at se til. Foruden at være sin mands hustru og to sønners mor, skal der i hverdagen også findes tid til at realisere kunstneriske talenter – både som maler og keramiker. Men at hun også når det med talenterne kan i denne tid ses i bibliotekssalonen, hvor Inge-Lise Øhrberg har udstillet malerier.
– Jeg er ikke ud af kunstnerslægt og har heller ikke haft min gang i kunstnermiljøer. Jeg er startet på bar bund. Det jeg kan, har jeg lært mig selv, fortæller hun.
Interessen for at tegne og male har Inge-Lise Øhrberg Jørgensen altid haft. Som ung blev hun ansat som porcelains-maler hos Bing og Grøndahl i København og dyrkede samtidig maleriet som en kær, men nok så tidskrævende hobby.
– Sådan gik det i mange år, også efter at jeg blev gift. Det var landskabsmalerierne, der blev flest af. Jeg havde ikke mod til at give mig i kast med min egen stil. Det begyndte først for et par år siden, og ser nu ud til at lykkes. Jeg har på flere udstillinger kunnet konstatere en voksende interesse for mine arbejder, ja, det er endda nået så vidt, at selv min mor er begyndt at tage mig alvorligt. Hun har nu et par billeder af mine hængende på sine vægge, og det tager jeg faktisk som udtryk for at også hun accepterer min kunst, siger Inge-Lise Øhrberg med et smil . . .”
Notat
Inge-Lise Øhrberg har udført udsmykningsopgaver på Marienlystskolen ( et stort, sammensat værk i Tumlesalen) og for Danbolig i Frederikssund. Roskilde Sygehus har en del at hendes værker hængende.